Mimarlar Odası Genel Merkezi tarafından açılan davada, mahkeme kararıyla iptal edilen İzmir İnciraltı Turizm Merkezi 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda çok küçük değişikliklerle revizyon plan yapıldığı gerekçesiyle itirazlarının halen geçerli olduğu bildirildi. Yürütmeyi durdurma ve iptal davasını Danıştay 6'ncı Dairesi'nde açan Mimarlar Odası, revizyon planın İzmir ve İzmirliler'e ileride giderilmesi olanaksız büyük zararlar getirecek nitelikte olduğunu öne sürdü. İlk plana kamu yararı ve planlama ilkelerine aykırı olması eleştirileri kapsamında dava açıldığını ve iptal ettirildiğini belirten Mimarlar Odası, Nisan 2011'de onanan ve Mayıs ayında askıda kalan revizyon planda da itiraz edilen konularda küçük değişiklikler yapıldığına dikkat çekti. Askı süresinde yaptıkları itirazlara yanıt bile verilmediğine dikkat çeken Mimarlar Odası, dava açtıklarını açıkladı.
 

Mimarlar Odası'nın davasındaki ana gerekçeler arasında ilk sırada yapı yoğunlukları yeraldı. Toplam 469 hektarlık alanın 337 hektarının, yüzde 72'sinin yapılaşmaya açıldığı belirtilen dava dilekçesinde tanımlanan yoğunlukta turizm kullanımları önerisiyle, bütün alanda yatayda çok yoğun bir yapılaşma gerçekleşeceği belirtildi. Bu şekilde yapılaşmanın İnciraltı'nın Balçova ve İzmir kenti peyzajının ve kent mikro klimasının yok olmasına neden olacağı ileri sürüldü.
 

Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir alanda ve kentin içinde bu planın öngördüğü şekilde çok sayıda turizm tesisleri gerçekleşmediğine dikkat çekilen dava dilekçesinde şunları yazdı:
 
"İzmir'de de gerçekleşemeyecek. Bu alan gelecekte kentlerimizde sürekli yaşanmakta olan plan değişiklikleri alışkanlığı ile başka fonksiyonlara dönüşecek, İnciraltı bütün özelliklerini kaybedecektir. Bu plan, bu sürecin tetikçisi olacaktır."
 
İnciraltı'nın, İzmir'in 2015 EXPO adaylığı sürecinde EXPO Alanı olarak planlandığına ve tartışmaya neden olduğuna dikkat çekilen dava dilekçesinde ancak, İzmir'in EXPO 2020'ye tekrar aday olduğunun belli olmasına karşın, Turizm Merkezi amaçlı revizyon planının, EXPO süreciyle ilişkilendirilmediği belirtildi. Mimarlar Odası, "Plan, EXPO düzenlenmesi için gereken en az 200 hektar büyüklüğünde bir alanı tanımlamamaktadır. Bir başka ifadeyle bu plan EXPO hedefini içermemektedir" görüşünü dava dilekçesine ekledi.

Mimarlar Odası, kent irdelenmeden, alanın İzmir için önemi araştırılmadan yalnızca turizm boyutunda kararlar getirilen planın sağlıklı analiz ve projeksiyonlara dayanmadan İnciraltı'nda 338 hektarı yapılaşmaya açtığını belirtti. Mimarlar, planın İzmir'de son 50 yılda yapılmış en büyük yapılaşmaya açma faaliyeti, en büyük kentsel müdahale girişimi olduğunu öne sürdü. Dava dilekçesinde bunu örneklendiren Mimarlar Odası "Yapılaşmaya açılan 338 hektarlık alan, Fevzi Paşa Bulvarı, Mürsel Paşa Bulvarı, Liman Caddesi, Kordon ve Pasaport'ta deniz sınırlarının çevrelediği bütün Çankaya, Alsancak, Punta, Umurbey, Kahramanlar, Basmane, Ege Mahallesi. Pasaport, Kültürpark ve Liman gerisi bölgenin toplam 320 hektar alanından daha büyüktür" karşılaştırmasını yaptı. Plana, salt turizm sektörü açısından ve bazı mülk sahiplerinin mağduriyetini giderme temelinde yaklaşmanın, koruma kullanma dengesini olumsuz etkilendiğini öne süren Mimarlar, doğal sit alanlarının korunması ilkesini gözetmeyen bir yaklaşım, tarım alanlarını dikkate almayan bir tutum, kent peyzajına önem vermeyen anlayışla yapılan planlamanın, turizmin kendi kaynağını tüketmesi sonucunu yaratacağı görüşünü savundu. Mimarlar Odası İzmir İnciraltı Turizm Merkezi 1/25 bin ölçekli Nisan 2011 onaylı dava konusu Çevre Düzeni Planı Revizyonu'nun uygulanması durumunda kente ve kentlilere ileride giderilmesi olanaksız çok büyük zararlar verecek nitelikte olduğunu ileri sürdü. Oda açtığı davada, planın hukuka aykırı olduğunu, yaratacağı kamusal zararları önlemek açısından planın yürütmesinin durdurulması ve iptalini istedi.
 
İkinci dava Eylül'de

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Gökhan Erkan da, İnciraltı plan revizyonuna Eylül ayında iptal davası açacaklarını açıkladı. İtirazlarına yanıt alamadıklarını belirten Erkan, iptal edilen ilk planda büyük değişiklikler yapılmadığını söyledi.