OHAL kapsamında çıkartılan yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yargıda çok önemli düzenlemeler yapıldı. Düzenlemelerde yabancı mahkûm takası ve mahkûma disiplin cezası affı öne çıktı. Takas maddesine göre Türk vatandaşları hariç olmak üzere tutuklu veya hükümlüler ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı nedeniyle cezalandırılmayacağı, işkenceye maruz kalmayacağı gibi güvenceler bulunması kaydıyla milli güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanı’nın talebi, Adalet Bakanı’nın teklifi ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilecek veya başka bir ülkede tutuklu ya da hükümlü bulunanlar ile takas edilebilecek.

Mahkûmlara ilişkin madde ise kapalı cezaevindeki hükümlülerin infaz edilen disiplin cezalarının kaldırılması için aranan süre koşulunu, 1 Ağustos 2017’den önceki eylemleriyle sınırlı olmak üzere kaldırıyor.

Gazete Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre bu düzenleme ile yaklaşık 10 bin hükümlü kapalıdan açık cezaevine ayrılacak. Bunların 3 bini denetimli serbestlik kapsamında hemen tahliye olacak. Terör, darbe ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan hükümlüler düzenlemeden faydalanamayacak.

Yargıya ilişkin diğer düzenlemeler ise ana hatlarıyla şöyle:

İCRA AYARI

İdari yargının görev alanına giren konularda, ilamsız icra takibi yapılamayacak. İdari yargı alanına giren icra takipleri düşecek, karanın kesinleşmesinin ardından idari yargıda dava açılabilecek.

KENEVİR

Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekenlere 12 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar para cezası verilebilecek. Kenevir ekenleri tespit etmek amacıyla iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması ile teknik araçla izleme yapılabilecek. Uyuşturucu kaçakçılığı suçu için kullanılan araçlara el konulacak ve bu araçlar tasfiye edilecek.

YASADIŞI BAHİS

Yurt içindeki veya dışındaki spor müsabakalarıyla ilgili olarak, kanuni yetki olmaksızın bahis ve şans oyunları oynatanlar hakkında taşınmaz, hak ve alacaklara elkoyma, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi ve teknik araçlarla izleme tedbirleri uygulanabilecek.

BİLİŞİM AYARI

Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçunun bilişim sistemleri kullanılması suretiyle işlenmesi halinde 3 yıldan 5 yıla kadar
hapis cezası ile bin günden on bin güne kadar adli para cezası verilecek.

İNSAN HAKLARI

Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne bağlı faaliyet gösteren İnsan Hakları Daire Başkanlığı Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvurulara ilişkin görüşleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne açılan davalara ilişkin savunmaları hazırlayacak.

6 BİN HÂKİM SAVCI

Adalet Bakanlığı taşra teşkilatlarında 4 bin hâkim ve savcı, 2 bin hâkim adayı kadrosu, merkezde ise bir İnsan Hakları Dairesi Başkanı, 4 daire başkanı kadrosu ihdas edildi. HSK’ya 100 yeni müffettiş kadrosu verildi.

VEKİLE SORUŞTURMA

Milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve bu yer ağır ceza mahkemesine verildi. Halen devam eden soruşturmalar mahallinde görülmeye devam edecek.

7 YIL OLDU

Darbeye teşebbüs suçları ile terör suçlarında azami tutukluluk süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarıldı.

GİZLİ SORUŞTURMACI

Gizli soruşturmacının tanık olarak dinlenmesi gerektiğinde, ses veya görüntüsü değiştirilerek özel ortamda dinlenebilecek.

ORMANA CEZAEVİ

Ormanlık alanlarda adli hizmet binaları ile ceza infaz kurumlarının inşası ve işletimine imkân tanındı.

HÂKİM-SAVCIYA SİLAH

Hâkim ve savcıların silah edinmeleri kolaylaştırıldı. Hâkim ve savcılar biri yerli diğeri ithal olmak üzere, KDV ve ÖTV’den muaf, en çok iki adet silah temin edebilecek.

CEZAEVİ PERSONELİ

Ceza infaz kurumu personeli yıpranma payından yararlanacak.

ASKERİ CEZAEVLERİ

Askeri yargıdan sonra askeri cezaevleri de kapatıldı.