Simge Özden-29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın kutlamalarına saatler kala hükümet tartışılacak bir karar aldı. Bundan sonra milli bayramlarda garnizon komutanı şeref tribünündeki yerini alamayacak. Karar Resmi Gazete'de yer aldı ve 'garnizon komutanı' ifadelerinin hepsi yönetmelikten çıkarıldı. Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Bornova Şubesi Başkanı emekli hava ulaştırma Albay Ercan Sedefoğlu ve Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) İzmir Şube Başkanı Kıdemli Başçavuş Hüseyin Akbaş alınan karara tepki gösterdi. Emekli Albay Ercan Sedefoğlu kararın TSK'nın itibarını yerle bir etmek için verildiğini belirterek şunları söyledi:
Karar TSK'yı itibarsızlaştırma sürecinin devamıdır. Süreç; Balyoz, Ergenekon davalarından da önce 2005 yılında Şemdinli iddianamesidir. O iddianame tam bir Ergenekon Balyoz davası idi ama Türk Silahlı Kuvvetleri henüz inisiyafi onlara vermemişti. Geri adım atmak zorunda kaldılar. Büyükanıt'ın genelkurmay başkanı olmasına engel olamadılar. Devamında Balyoz, Ergenekon ve süreli davalarla Türk Silahlı Kuvvetleri itibarsızlaştırıldı. Milletin gözünde yavaş yavaş o itibarı yerle bir etmeye başladılar.  15 Temmuz'daki darbe girişiminin de temel amacı TSK'nın itibarının yerle bir edilmesidir. Bu süreç devam ediyor. 15 Temmuz'dan sonra askeri liselerin, harp akademilerinin kapatılması, milli güvenlik kurulunun içeriğinin değiştirilmesi, YAŞ'ın içeriğinin değiştirilmesi buna bağlı olarak askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlanması, TSK'nın kapısının önüne çöp arabalarının konularak itibarsızlaştırılması gibi olaylar sürecin bir devamı. Yani buna yeni bir olayın ortaya çıkması olarak bakamayız. Yıllardır TSK'yı itibarsızlaştırmaya yönelik olarak yapılan süreçlerin bir göstergesidir. Herbiri birbirinden çok önemli. Orduyu bitirerek Türkiye bitirilmek istenmektedir. Yapılanlar aynı projenin bir parçasıdır. Devamı da gelecektir.

'Vatan için hayatını feda eden insanlara büyük ayıp'

Emekli Jandarma Kıdemli Başçavuş Hüseyin Akbaş ise, 'Bunun telafuzu bile ayıp. 93 yıldır garnizon komutanı törenlere katılıyor. Şimdi kim bundan rahatsız oluyor? Bu durumu şiddetle kınıyoruz. Garnizon komutanları törende olmalı. Şimdiye kadar bütün bayramlarda oluyordu. Bundan sonra da olmalıdır' dedi. Akbaş sözlerine şöyle devam etti: Darbe girişiminden sonra askeri geri çekme gibi bir durum gözlemliyorum. Darbeci askeri, bizlerden ayırsınlar. Onlara bizler de karşıyız. Garnizon komutanının orada olması kimi rahatsız etmiş? Hükümet neden böyle bir yola başvurduğunu yanıtlasın. Bu vatanın bölünmez bütünlüğü için hayatlarını feda eden insanların bu şekilde itibarsızlaştırılmasına tepkimiz büyük' dedi.

Sivilleşmeye hizmet etmez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, yeni düzenlemeyi değerlendirirken, "Kendi ordusuna güvenmeyen bir hükümet ile karşı karşıyayız" dedi. Eski Genelkurmay Başkanları Hilmi Özkök ve Işık Koşaner'in darbe komisyonunda dikkat çekici açıklamalar yaptığını söyleyen Tezcan, "Silahlı Kuvvetleri güvenilmez bir kurum olarak görmenin hiçbirimize faydası yoktur. Bunun yerine silahlı kuvvetler içerisindeki dinci, gerici, çeteci yapılanmayla mücadele etmek lazım" dedi.
Tezcan'ın değerlendirmeleri şöyle: Silahlı kuvvetler değil devlet içindeki bu yapı ve bu yapıya geçit vermiş siyaset anlayışıyla mücadele edilmesi lazım. AKP bugüne kadar orduda, poliste, yargıda bütün devlet bürokrasisinde tarikat cemaat ve çeteleri örgütledi, yerleştirdi. Şimdi kendi yarattığı tahribatın üzerinde yeni bir tahribat yaratmaya çalışıyor. TSK'nın protokolden çıkarılması Türkiye'nin demokratikleşme ve sivilleşmesine hizmet etmez, önemli olan kafaların içinin demokratikleşmesidir. Tek adam rejimi heveslileri bu uygulamalarla gerçek niyetlerini gizleme peşindeler.