TBMM Milli Savunma Komisyonu’nun dünkü toplantısında, “Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına İlişkin Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na, bedelli askerlik ve sözleşmeli erlerle ilgili iki önemli madde eklendi. Türk Silahlı Kuvvetleri profesyonel Ordu uygulamasına ilk adımını 15 yıl önce sözleşmeli subaylık ile atmıştı. Ardından sözleşmeli er düzenlemesi yapılmıştı. Mevcut yasaya göre, askerlik hizmetini tamamlamış ve 26 yaşından gün almamış kişiler sözleşmeli er olabiliyor. Halen TSK’da 4 bin 126 sözleşmeli er görev yapıyor.

8 YILLIK EĞİTİM

TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edilen ve sözleşmeli er uygulamasına ilginin artırılmasını hedefleyen maddeye göre; ilk 8 yıllık eğitimi tamamlayan yükümlüler askerlik hizmetini henüz yerine getirmemiş olsalar dahi “sözleşmeli er” olabilecek. Düzenleme ile 50 bin dolayında yeni sözleşmeli erin TSK bünyesine katılması hedefleniyor. Bu düzenleme, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana “vatan hizmeti” olarak ifade edilen askerlik hizmetine yeni bir boyut kazandırdı.

Bundan böyle askerlik görevini yaparken bir yandan da maaş kazanmak mümkün olabilecek. Sözleşmeli er olanlar, 3 yıl süreyle TSK ile ilişiklerini kesmezlerse, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar. 3 yılı doldurmayanlar ise askerlik yükümlülüklerinden eksik kalan sürelerini tamamlayacaklar.

Sözleşmeli erlerin azami görev süresi 7 yıl. Bu sürenin sonunda uzman çavuşluğa, astsubaylığa ya da devlet memurluğuna geçmeleri mümkün. Sözleşmeli erlere 7 yıl sonunda TSK’dan ayrılırken ikramiye ödenecek. 7 yıllık görev süresinin önümüzdeki dönemlerde artırılabileceği belirtiliyor. Kıyafet, yiyecek ve barınmalarının devlet tarafından karşılanması ve Genel sağlık Sigortası kapsamında sigortalı sayılmaları diğer avantajları.

RAKAMLAR

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, sözleşmeli er maaşlarıyla ilgili bilgi verdi. Bugün itibarıyla, sınır birliklerinde görevli sözleşmeli erlere operasyon tazminatıyla birlikte 3 bin 164 TL maaş ödeniyor. Maaş komando birliklerinde 3 bin 270 TL’ye kadar çıkıyor. 7 yılın sonunda ödenen ikramiye ise 66 bin 723 TL.