Bugün saat 11.30 sıralarında Ermenistan'dan Suriye'nin Halep kentine insanı yardım malzemesi götüren kargo uçağının pilotu, Türkiye'den geçiş izni istedi. Türkiye ilk aşamada uçuşa izin verdi. Ancak uçakta arama yapılacağını da önceden Ermenistan makamlarına bildirdi ve uçağa kontrollü geçiş izni verildi. Bunun üzerine Türk hava sahasına giren Ermenistan uçağı, daha önceden yapılan bildirim gereği Erzurum Havalimanı'na indirildi. Ardından VIP binası önüne çekilen kargo uçağında arama yapılmaya başlandı. Güvenlik görevlileri, havalimanın VIP bölümüne giriş ve çıkışları kontrol altına aldı.

Arama sırasında uçağın etrafında itfaiye araçlarının da bekletildiği görüldü. Ayrıca etrafına kamyonlar çekilerek gazetecilerin uçaktan görüntü alması engellendi.

Aramalarda herhangi bir bildirimsiz malzeme ile karşılaşılmadığı taktirde uçağın Halep'e gidişine izin verileceği belirtildi.

Geçen hafta da Moskova- Şam seferini yapan bir Suriye yolcu uçağı sivil olmayan kargo taşıdığı gerekçesiyle Türk F-16'ları tarafından Esenboğa Havalimanı'na indirilmişti.


BAKAN YILDIRIM: KENDİ RIZASIYLA İNİŞ YAPTI


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Suriye’nin Halep kentine insani yardım malzemesi götüren Ermenistan kargo uçağının Erzurum Havalimanı'nda aranmasıyla iligili, "Pilot, Erzurum Havalimanı’na iniş talebinde bulunmuş ve bu talebi de uygun görülmüştür" dedi.

Trabzon’da katıldığı bir toplantı çıkışında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Binali Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Ermenistan’dan kalkan bir uçak Erzurum’a teknik iniş yapmıştır. Teknik iniş ne demek? Pilotun kendi rızasıyla, arzusuyla iniş talebinde bulunması. Olay budur. Şu andaki bilgi bu. Teknik iniş. Teknik inişin havacılıktaki tanımı, pilotun, herhangi bir ihtiyaç duyması halinde iniş yapmak istemesidir. Erzurum Havalimanı'na iniş talebinde bulunmuş, bu talebi de uygun görülmüştür. Neden uygun görülmüştür? Bunu da açıklamak lazım. Biliyorsunuz biz, dünden itibaren Suriye tescilli uçaklara hava sahamızı kapattık. Tamamen kapattık. Aynı şekilde Suriye de kapattı. Ama teknik inişte bu kurallar geçerli değildir. Teknik inişte ne olursa olsun, can ve mal emniyet söz konusu olduğu için her türlü uçağa her ülke izin vermek zorundadır. Bu iniş de öyle bir iniştir. Onun dışında başka bir şey yok."

Bakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, 'Türk hava sahasını, Türkiye’de sivil insanların, masum insanların ölümüne, hayatını kaybetmesine sebep olacak faaliyetler için kullandırmayız' dedik. Bunun için de zaman zaman Türk hava sahasını kullanarak geçen uçakları, sivil havacılık kanunumuzdan, uluslararası konvansiyonlardan doğan haklarımız çerçevesinde indirip, yüklerini kontrol etme cihetine de gittik. Ancak bu kez aldığımız bir kararla, hükümetimizin bir kararıyla, Türk hava sahasını Suriye tescilli uçaklara tamamen kapattık. Bu, Suriye’deki iç savaşta daha fazla masum insanın ölmemesi yönünde aldığımız bir karardır."

UÇAK İNCELENDİ, HAVALANMASINA MÜSADE EDİLDİ

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Erzurum’a indirilen Ermenistan kargo uçağı incelendi, beyanın doğru olduğu anlaşılınca havalanmasına müsade edildi" dedi.

Seçim bölgesi olan Bursa’daki gezisini sürdüren Arınç, Kestel İlçesi’nde çocuk parkı açılışı sırasında gazetecilerin Ermenistan kargo uçağıyla ilgili sorusunu da yanıtladı.

Arınç konuyla ilgili şu bilgiyi verdi:

"Ermenistan Havayolları'na ait uçağın Halep’e giderken Erzurum’a inişe zorlandığını biliyoruz. Ermenistan tarafından şu beyan edilmişti; 'Biz insani yardım amacıyla Halep’e gidiyoruz.' Uçak indirildi, incelendi. Bu beyanın doğru olduğu anlaşıldı. Uçağın havalanmasına müsade edildi. Demek ki biz bu konuda çok ciddiyiz. Çok iyi takip ediyoruz. İşimizi görevimizi yapıyoruz."