Otogardaki Cumhuriyet Camii avlusunda bekleyişini sürdüren sığınmacıların büyük bölümü, kendileri için tahsis edilen otobüslere binerek kamplarına dönerken otobüslere binmek istemeyen yaklaşık 100 kişilik Suriyeli grup, gece saatlerinde Avrupa hayalini gerçekleştirmek için Esenler Otogarı'ndan TEM otoyoluna çıkarak Edirne istikametine doğru yürüyüşe geçti. Yolculuk sırasında bazı çocukların zaman zaman yürümekte güçlük çekip oturarak dinlendiği görüldü. Yetkililerin herhangi bir engelleme ve önlem almadığı sığınmacıların Mahmutbey gişelere yaklaştığı yürüyüş devam ediyor.

UYKU MOLASI SONRASI YÜRÜYÜŞE DEVAM

BAYRAMPAŞA'daki Büyük İstanbul Otogarı'ndan saat 02.00 sıralarında yola çıkarak Edirne'ye doğru yürümeye başlayan sığınmacılar sabaha karşı uyku molası verdi. Mahmutbey gişelerini geçtikten sonra TEM otoyolunun kenarındaki yeşil alana geçen Suriyeliler, yanlarında getirdikleri valiz ve çantaları bırakıp burada uyumaya başladı. Aralarında bebeklerin ve küçük yaşta çocukların da bulunduğu yaklaşık 100 kişiyi polis ekipleri de yakın mesafeden takip ediyor. Hava aydınlandıktan sonra 2 saatlik uyku molasının ardından sığınmacılar TEM otoyolunun kenarında tekrar Edirne istikametine doğru yürüyüşe geçti. Bazı sığınmacılar, günlerdir otogarda beklediklerini, Türkiye'de yaşam şartlarının zor olduğunu ve bu nedenle Edirne sınırını aşarak Avrupa ülkelerine gitmek istediklerini söyledi. Emniyet şeridinden yürüyen sığınmacıları polis takip ediyor.

POLİS DURDURDU

TEM kenarından Edirne'ye doğru ilerleyen Suriyeli sığınmacıların yolu, çevik kuvvet polisleri tarafından Avcılar mevkiinde kesildi. Sığınmacılar bunun üzerine yan yol üzerinde ellerini enselerine bağlayarak oturma eylemi yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile CHP Milletvekili Mustafa Balbay da olay yerine gelerek polis yetkililerinden bilgi aldı. Ekipler, milletvekillerine sığınmacıların yürümesine izin vermeyeceklerini, Türkiye sınırları içinde kaldıkları yere geri dönmeleri gerektiğini söyledi. Sezgin Tanrıkulu ve Mustafa Balbay da sığınmacıların isteklerini dinledi ve daha sonra Edirne'ye doğru hareket etti. Polis ekipleri Suriyeli sığınmacıları bu bölgede çembere aldı. Ekipler, gazetecilerin bu alana girişine izin vermiyor. Polis, yaklaşık 50 sığınmacıyı yol kenarına geçmeleri için ikna etti. TEM yan yol yaklaşık yarım saat sonra trafiğe tekrar açıldı.

Yaya yürüyüş, otobüsle geri dönüş

İstanbul'da dün geceden beri yürüyen sığınmacılar bugün öğle saatlerinde polis tarafından durduruldu. Önce TEM otoyolu trafiğini etkilememeleri için Esenyurt Gişeler girişine yönlendirildiler. Ardından da durumu fark edip Edirne yönüne yürümekte ısrar eden sığınmacılara polis kalkanlarıyla engel oldu. Ses aracından sonra Arapça bilen bir tercüman getirildi. Yürüyüşlerine izin verilmeyeceği duyurulan sığınmacılar için otobüs tahsis edildiği, bu otobüslerin isteyenleri İstanbul'un belli merkezlerine götüreceği duyuruldu. Bazı sığınmacılar gözyaşı dökse de engeli aşamayacağını anlayan çoğunluk çağrıya uymak zorunda kaldı.  Yürüyüşten vazgeçen sığınmacılar da sırayla otobüslere binmeye başladı.

Otobüslerin, çoğu İstanbul'da ikamet eden sığınmacıları Bağcılar, Esenler, Bahçelievler, Gaziosmanpaşa gibi ilçelere götürüp bırakması bekleniyor.