Art arda 9 hafta devrederek 21 milyon 763 bin 311 liraya ulaşan Süper Loto ikramiyesi, Kayseri'nin Kocasinan ilçesinin Mevlana Mahallesi'ndeki Naci Emel'e ait 28 nolu bayide oynayan 5, 22, 28, 38, 46, 48 numaralı kupona isabet etmişti. Ancak, aradan geçen 1 aylık süreye karşın, ikramiyeyi tek başına kazanan talihli Milli Piyango idaresine başvurup parasını almadı. Talihlinin kim olduğu merakla beklenirken, İzmirli avukat Şakir Balcı, basın kuruluşlarına, talihlinin İzmirli olduğunu, kendi doldurduğu kuponunun pantolonun cebinde kaldığını ve eşi tarafından yıkandığı için bazı rakamların net olarak okunamadığını söylemişti. 


'Rapor kabul edilir'

Milli Piyango İdaresi eski Genel Müdürü İlhan Küsmenoğlu da şu bilgileri verdi: "Milli Piyango İdaresi, ikramiyenin her zaman talihliye ulaşmasını ister. Eğer ikramiye tahlihliye ulaşmaz ise bu miktar Hazine'ye intikal ettirilir. Bu yüzden 'İdare ikramiyeyi vermemek için güçlük çıkartıyor' düşüncesi tamamen yanlıştır. Burada esas olan, yapılacak kontrollerdir. Önce, kullanılan kağıt özeldir ve sahtecilik yapılıp yapılmadğı kontrol edilir. Sonra birbirini doğrulayan kontrol sistemleri vardır. Örneğin barkod sistemi. Okunup okunmadğına bakılır. Eğer okunmuyorsa tarih gibi diğer bilgiler kontrol edilir. Bunların hepsinde bir sonuç alınamıyorsa, kupon çok zarar görmüşse o zaman Adli Tıp Kurumu'ndan alınacak rapor da kabul edilir."

Bileti yapıştırdığı kapıyla getirmişti

Geçmişte yaşanan bazı ilginç piyango olayları şöyle:

- 1963: Milli Piyango büyük ikramiye talihlisi, biletini kaybolmaması için odanın kapısına yapıştırdı. Çekilişten sonra büyük ikramiyeyi kazandığını öğrenince kapıyı söküp, bir hamala yükleyerek Bahçekapı'nın yolunu tuttu. Milli Piyango idaresi görevlileri, önce şaşkınlıktan ne yapacaklarını bilemediler. Bir müddet sonra kendilerine gelen görevliler, biletin öteki yüzünü görmeden ödeme yapamayacaklarını söyledi. Bunun üzerine sıcak suyla yumuşatılan bilet söküldü. Arkası kontrol edildikten sonra ikramiye sahibine ödendi.

- 1954: Büyük ikramiye olan 1 milyon lira Ankara'ya isabet etti. Kazanan ortaya çıkmayınca büyük ikramiyenin "Bakanlardan birine çıktığı" söylentisi yayıldı.

- 1968: 2 milyon liranın Muğla'nın Ula ilçesine isabet ettiği anlaşılınca belediye hoparlörlerden, herkesin biletlerini kontrol etmesi anons edildi. Orman Bölge Şefi Mehmet Ali Yaşar, piyangonun kendisine isabet ettiğini bu anons üzerine biletine bakarak öğrendi.

- 2004: Tokat'ın Turhal ilçesinde yaşalan Volkan Ateş, piyangoda büyük ikramiye olan 10 trilyon liranın aldığı çeyrek bilete çıktığını öne sürdü. Ateş önce bileti kasaya sakladığını daha sonra da kaybettiğini söyledi. Bir süre sonra ise gerçek talihli ortaya çıkınca Ateş ortalıktan kayboldu.

Yansa bile tespit edilebiliyor

- Prof.Dr.Hamit Hancı (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim dalı): "Kuponda oluşan tahribat ve silinen rakamlar adli tıp uzmanları tarafından tespit edilebilir. Çok ağır hasarlı dediğimiz bir durum yoksa kuponun sahte veya gerçek olup olmadığı anlaşılır. Yıkanma değil, yanmış kağıtlar bile günümüz teknoloji ve solüs-yonlarıyla tespit edilebiliyor. Bu uygulamaları Adli Tıp Kurumu Fizik Dairesi ile jandarma ve polis kriminal gerçekleştiriyor. Yazılar silinmiş olsa bile kimsayallar ve yeni cihazlar sayesinde bulunuyor. İşlemin gerçekleştirilmesi için savcılık ve mahkeme kanalıyla bu incelemeler gerçekleştiriliyor."