Kendilerine 15 kilometre uzaklıktaki Yukarı Narlıca Köyü'nde bulunan baz istasyonunun sinyallerini güçlükle yakalayan köylüler, evlerine kurdukları ilkel alıcılarla kısa süreli de olsa cep telefonlarıyla iletişim sağlayabiliyor.

Çatak ilçesine 35 kilometre uzaklıktaki 300 haneli Uzuntekne köyü sakinlerinin kar yağışı ile birlikte dünya ile iletişimleri kesiliyor. Yakın bölgelerinde baz istasyonu olmadığı için cep telefonları çekmeyen ve normal kablolu telefonları da bulunmayan köyde, vatandaşlar sinyal yakalamak için büyük çaba gösteriyor. Zaman zaman damların üzerinde zaman zaman da köy çıkışında cep telefonu sinyali yakalayabilen köylüler, kendilerince geliştirdikleri tekniklerle cep telefonlarını kullanabiliyor.

İKİ KAPAKLA HAYATA BAĞLANIYORLAR

Köylüler, tesadüfen geliştirdikleri bir sistemle belirli zamanlarda cep telefonu sinyali yakalayabiliyor. Cep telefonlarının bulunduğu noktaya tencere kapağı ve tepsiler yerleştiren köylüler, bunun sinyal gücünü arttırdığını belirterek, yetkililerden yardım istedi. Köy Muhtarı Necdet Şimşek, "Hayatımız iki kapağa bağlı. Biz bu çanak tabakla hayata bağlanıyoruz. Özellikle kışın çok büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü burada kar çok fazla yağıyor ve günlerce yolumuz kapalı kalıyor. Hiç bir yere ulaşamıyorz. Hastamızı cenazemizi omuzlarımızda ya da kızaklarla taşımak zorunda kalıyoruz" dedi.

Köylüler de Muhtar Yıldız'ın tesadüfen geliştirdiği sistemi evlerinde uygulayarak dünya ile bağlantı kurmaya çalıştıklarını belirterek, köylerinde 300 hane bulunduğunu ve abone sayısının fazla olduğunu ifade ederek baz istasyonu kurulmasını istediler.