Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, iskan ruhsatları olmaması nedeniyle işletme ruhsatlarını alamayan ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan tersanelerin sahipleri, biraraya geldikleri Kaymakam Mehmet Gödekmerdan'a sorunlarını anlattı. Gödekmerdan, çözüm için oluşturulacak bir heyetin Anakara'ya gidip, ilgili bakanlıklarla görüşebileceğini belirtti.

Bir bölümü Bodrum Belediyesi, diğerleri de Yalı Beldesi sınırlarında kalan İçmeler Mevkii'ndeki tersanecilerin sorunlarını masaya yatırmak amacıyla Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan başkanlığında Ağanlar Tersanesi'nde toplantı yapıldı. Toplantıya Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon, Yalı Belediye Başkanı DP'li İsmail Altındağ, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbanoğlu ve tersaneciler katıldı. Ağanlar Tersanesi ortaklarından Erdem Ağan kendi tersanelerinin Bodrum Belediyesi sınırlarında yeraldığını ve ruhsat sorunlarının bulunmadığını ancak sektör için bu konunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Ağan, "2012 Şubat'tan itibaren Denizcilik Müsteşarlığı'ndan ruhsat alınması gerekiyor. Yasal düzenlemeler nedeniyle sektör problemler yaşıyor. Yalıçiftlik bölgesinde plan yapma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda. Bakanlığın yapmış olduğu planlar yetişmiyor. Planlar yetişmediği için birçok tersane iskan alamıyor. Bu sorun çözülmezse yat imalat sektörü çökebilir. Sektör Bodrum'a yaklaşık 200 milyon Euro ekonomik girdi sağlıyor" dedi.

Yalıçiftlik Belediye Başkanı DP'li İsmail Altındağ, "Yasal süreçler nedeniyle bizim de elimizden bir şey gelmiyor. Planlama yetkisi de belediyemizden alındı. İmar planları mahkemede. Bu durumda bizim de elimiz kolumuz bağlı" diye konuştu.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon "Bodrum sınırlarında sorunu çözmüş olmamıza rağmen, Yalı Beldesi sınırlarında da çok sayıda işletme var. Ahşap yat imalatı Bodrum'un kültürel mirasıdır. Sorun çözülemezse, Bodrum'un en önemli değerlerinden birini kaybetmiş olacağız. Yüzlerce kişi yat imalat sektöründen para kazanıyor ve geçimini sağlıyor. Her sektör birbirine bir zincir ile bağlı olduğu için bu sektör zarar görürse Bodrum'un sanayisi de çöker" dedi.

Tersaneciler iskan ve ruhsat probleminin çözülmesi için ek süre verilmesinin, sorunun çözümü açısından biraz daha rahatlatıcı olacağının altını çizdi. Kaymakam Gödekmerdan, konuya hakim tersaneci ve yetkililerin bir heyet oluşturulabileceğini kaydedip, "Çözüm için ilgili bakanlıklarla görüşeceğim. Aralarında tersanecilerin de bulunduğu bir heyet oluşturarak Ankara'ya gidebiliriz. Bu heyet ile Bakanlıklardan imar planı sorunu çözülene kadar süre isteyebiliriz" şeklinde konuştu.