2010 yılında Avrupa'nın en hızlı büyüyen havayolu ilan edilen, 'Düna Havacılık sektörü Ödülü'ne layık görülen, 2011'de Avrupa'nın en iyi havayolu seçilen ve futbol takımları Barcelona Manchester United, Shaktar Donetsk'ın masraflarını karşılayan Türk Hava Yolları, geçen yıl 300 kuşu Fransa'ya uçurmadı. Türkiye Kanarya ve Kafes Federasyonu Başkanı Yılmaz Çakmak, bu yıl kuş sayısının 1150'ye çıktığını ve geçen yıl kendi imkanlarıyla karayolundan götürdükleri kuşları bu kez ispanya'ya aynı şekilde götüremeyeceklerini açıkladı. Çakmak, "THY'den bu kuşlarımızı İspanya'ya uçurmak istediğimizi Mart ayında ilettik. 2007 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın dünyada çıkan kuş gribinden dolayı THY'ye gönerdiği bir tamim olduğunu söyledi. Mart'tan beri bize başka cevap gelmedi. THY bunun arkasına saklanıyor. Ulaştırma Bakanlığı ise THY'den 'kuş gribi riski yoktur' yazısı bekliyor. Ben mücadelemi sürdürüyorum, her salı İstanbul'a gidip THY'den cevap beklediğimi iletiyorum ama bizi oyalıyorlar" dedi.


Geçtiğimiz ocak ayında Türkiye'deki tüm derneklerden toplanan 300 kuşu İzmir, Bursa ve İstanbul'dan arabaya yükleyerek yola çıktıklarını ve Yunanistan'a karayoluyla oradan da gemiyle İtalya'nın Ancona Limanı'na oradan yine karayoluyla İsviçre üzerinden Fransa'ya götürdüklerini anlatan Çakmak, 4.000 km kara yolculuğuyaptıklarını hiç bir kuşun ölmediğini vurguladı. Kuşların değerinin çok yüksek olduğunu belirten Çakmak, "Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu ve bu federasyonun çatısı altında 68 tane dernek var. Kayseri'de de Tekirdağ'da da derneklerimiz mevcut. 23-25 Aralık'ta Türkiye şampiyonası İstanbul'da yapılacak. Dünya şampiyonalarına tüm dünya ülkeleri katılıyor. Geçen yıl Fransa'daydı, bu sene İspanya'da, önümüzdeki yıl Belçika'da, sonraki yıl İtalya'da yapılacak. Eğer bu problemleri aşarsak 2016'da Türkiye'de olacak. İspanya'da 21 Ocak Cumartesi akşamındaki  resepsiyonda tüm ülkelerin marşları okunacak. Basket takımımız İstiklal Marşımızı söyletemiyor ama biz okutacağız. Kanarya deyip geçiliyor ama olay öyle değil. Çok büyük bir tanıtım yapıyoruz aslında.  Çünkü 3-4 milyon insan geziyor şampiyonaya katılıyor ve kuşları seyrediyor. Kafeslerin üzerindeki Türk bayraklarını görüyor. Bu bizim yaşama sevincimiz. Ben iş adamıyım. Biz kahve köşelerindeki kanaryacılar değiliz. 70 yıllarında kumarhane açmak için dernek açıyormuş, biz öyle değiliz" diye konuştu. 


Sorunlarının çözümünün çok basit olduğunu aktaran Çakmak, "Binali Yıldırım'ın danışmanının bizden birisini 5 dk dinlemesi Sayın Bakan'ın aslında bizim sorunumuzu anlaması ve çözüm bulması için yeter. Olay bu kadar basit. İhracat için kuşu taşıyan THY, tanıtım için taşımıyor. Biz gayriresmi iş de istemiyoruz. ATA karneleriyle gidip geliyor kuşlarımız" dedi.

Figen Bican