Alınan grev kararını çalışanlarıyla birlikte geldiği THY Yönetim binasının kapısına asan, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) Başkanı Atilay Ayçin, 15 Mayıs'ta greve çıkacaklarını bildirerek, "Hava-İş, 15 Mayıs gününe kadar çözüm ve görüşmelere açıktır. Ancak uzlaşmayı reddeden şirket yönetimi rezervasyon kayıplarının, ihracat ithalat ile ilgili sıkıntıların, turizm firmalarının sıkıntılarının, şirkete daha grev uygulanmadan oluşan zararların tek sorumlusu olacaktır. Biz üyelerimize güveniyoruz ve THY'nin bu greve 1 gün bile dayanamayacağını biliyoruz. Hava-İş üyeleri sağduyu ve sabırla uzlaşmayı desteklediler ancak işveren bu grevi kendisi istedi. Bu nedenle oluşabilecek olumsuzlukların tek sorumlusu THY yönetimidir" dedi.

GELİN SORUNLARI ÇÖZELİM

THY yönetiminin grev hakkına saygı duymasını beklediklerini kaydeden Ayçin, "Hava-İş sendikası 15 Mayıs gününe kadar çözüm ve görüşmelere açıktır. THY yönetimini uyarıyoruz. Sendikanın sunduğu görüşme çağrısı fırsatını iyi değerlendirin, şirketi kargaşa ve riske atan macera dolu yollardan vazgeçin. Gelin masada sorunları bütünsel olarak, karşılıklı iyi niyete dayalı bir anlayışla ele alalım ve her iki tarafı da memnun edecek bir biçimde çözelim. Yaşasın 15 Mayıs THY grevimiz" ifadelerini kullandı.

Atilay Ayçin bir soru üzerine 15 Mayıs’ta greve başlamaları halinde hükümetin 60 süreyle erteleme kararı alabileceği sorusu üzerine ,” Onlar bu kararı alırsa biz de Danıştay’a başvuracağız” dedi.

Atilay Ayçin daha sonra çalışanların halayları eşliğinde yönetim binasının kapısına grev kararını astı. Bu arada bazı çalışanların şimdiden “ Grev Gözcüsü” gömleklerini giydiği görüldü.


THY YÖNETİMİ LOKAVT KARARI ALMAYACAK


Hava-İş Sendikası tarafından bugün THY’de grevin 15 Mayıs’ta başlatılacağı konusunda alınan bir kararın açıklanması ve bu kararın yönetim binasının kapısına asılması sonrası, THY de bir açıklama yaptı. Açıklamada,  grev kararına karşı lokavt kararı alınmayacağı bildirildi.

Yapılan açıklamada THY’nin faaliyetlerini aksamadan yürüteceği belirtilerek, şu ifadeler yer verildi:

“Hava-İş Sendikası’nın uzlaşmaz ve dayatmacı yaklaşımları nedeniyle bugüne kadar bir sonuca bağlanamayan 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde, bugün Hava-İş Sendikası tarafından 15 Mayıs 2013 tarihinde grev uygulamasına başlanacağı ilan edilmiştir.

Türk Hava Yolları’nın büyüme sürecinin artarak devam ettiği bu dönemde alınan grev uygulama kararının ne Şirketimize ne de çalışanlarımıza herhangi bir yarar sağlamayacağı açıktır. Türk Hava Yolları alınan grev kararına karşılık lokavt kararı almayacaktır. Türk Hava Yolları’nın faaliyetleri aksamadan sürecektir.

Hava-İş Sendikası’nın bu sorumsuz karardan vazgeçerek 16 bin çalışanın bir an önce imzalanmasını beklediği Toplu İş Sözleşmesini imzalayacağını ümit ediyoruz.

Sendikanın bu sorumluluğu göstermemesi halinde çalışanlarımızın, grev uygulamasına izin vermeyeceklerine, ülkemizin dünyadaki gururu haline getirdikleri şirketlerine ve geleceklerine sahip çıkacaklarına, greve katılmayarak çalışma haklarını kullanacaklarına inanıyoruz.

Hava-İş Sendikası’nı yasadışı eylem sebebiyle iş akdi feshedilen 305 kişinin işe alınması dayatmasından vazgeçerek 16 bin kişinin bir an önce sonuçlanmasını beklediği Toplu İş Sözleşmesini imzalamaya davet ediyoruz."