Genellikle kasko ile karıştırılan trafik sigortası, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde geçerli olmakla birlikte, bu sigortayı yaptırmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır.

Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası, yaşanacak herhangi bir kaza sonucu, karşı tarafa (araç ya da 3. şahıs) verilebilecek zararın teminatı için yaptırılan zorunlu bir sigorta çeşididir. Trafik Sigortası kapsamında; sigortacı, poliçeye bahis olan motorlu araç, seyir sırasında, bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına ya da herhangi bir şeyin zarara uğramasına sebep olmuşsa, aracı işletene düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar karşılamak durumundadır. Bu husus, Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtilmiştir.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu Trafik sigortası, kaza anında karşı tarafa verilen zararın temini için zorunlu olarak yaptırılması gereken bir sigortadır. Yapılmaması ve bu şekilde trafiğe çıkılması durumunda cezaya sebep olur. Zorunlu trafik sigortası Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında geçerli olup, yapıldığı aracın zararını değil, sadece zarar verdiği diğer aracın zararını karşılar. Her yıl yenileme zorunluluğu vardır. Zorunlu trafik sigortası sona eren araçlar trafikte yakalandığı zaman araç bağlanarak tekrar trafiğe çıkması engellenir. Ceza ödeyerek yola devam etme gibi bir durum söz konusu olamaz, araç trafik şubelerinin otoparklarına alınır. Aracın geri alınabilmesi için derhal trafik sigortasının yapılması gerekir. Sigorta belgesi otoparktaki görevli memurlara tebliğ edildikten sonra para cezası ve aracın kaldığı her gün için otopark ücreti ödenir ve araç bu şartlarda geri alınabilir.

Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Trafik Sigortası fiyatları, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından öneri niteliğinde duyurulmakta olup, sigorta şirketlerine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Sigorta dahilindeki limitler ve teminatlar standart olmakla birlikte, fiyat ve ödeme koşulları şirketler arasında değişkenlik gösterebilir. Poliçe teminat ve limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmekte olup, sigorta şirketleri, bu bilgiler rehberliğinde hesaplama yaparak verdikleri ek hizmetleri de dahil ederek son rakama ulaşırlar. Trafik sigorta bedeli hesaplamalarında aracın plakası ve kullanım amacı da değerlendirilmektedir. Trafik sigortası yaptırılacağı zaman en az 2 farklı sigorta şirketinden fiyat almakta yarar vardır.