Kuvvet Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda teşkil edilecek yüksek disiplin kurulları; kurmay başkanın başkanlığında personel, istihbarat ve harekât başkanları, personel ve tayin dairesi başkanları, adli müşavir veya hukuk müşaviri, kıdem, sicil ve personel yönetimi ile ilgili şube müdüründen oluşacak.

Milli savunma bakanlığı tarafından hazırlanan 'Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu Tasarısı' Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarı, askeri hâkimler hariç subaylar, astsubaylar, uzman jandarmalar, uzman erbaşlar, sözleşmeli erbaş ve erler, erbaş ve erler ile askeri öğrencileri kapsıyor. Tasarıya göre, herhangi bir fiilden dolayı ilgili hakkında yapılan adli soruşturma veya kovuşturma, aynı fiilden dolayı ayrıca disiplin soruşturması ve tahkikat yapılmasını, disiplin cezası verilmesini ve bu cezanın yerine getirilmesini engellemeyecek.

Gerek görülmesi halinde, hakkında disiplin soruşturması yapılacak kişiden rütbe ve kıdemce daha aşağıda bir disiplin soruşturmacısı veya heyet başkanı da görevlendirilebilecek.

Kanun tasarısında; subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erler hakkında verilebilecek disiplin cezaları, ‘uyarma', ‘kınama', ‘hizmete kısmi süreli devam', ‘aylıktan kesme', ‘hizmet yerini terk etmeme', ‘oda hapsi’, ‘Silahlı Kuvvetlerden ayırma' olarak belirtiliyor. Bu cezalardan uyarma', ‘kınama', ‘hizmete kısmi süreli devam', ‘aylıktan kesme' cezaları disiplin amirleri; ‘hizmet yerini terk etmeme' ve ‘oda hapsi' cezaları disiplin kurulları ve disiplin amirleri tarafından; silahlı kuvvetlerden ayırma cezası ise yüksek disiplin kurulları tarafından verilebilecek.

Silahlı kuvvetlerden ayırma cezası, ilgili kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanı'nın onayı ile yerine getirilecek. General ve amiraller hakkında ise Genelkurmay Başkanlığı'nda teşkil edilecek yüksek disiplin kurulu tarafından verilerek, yerine getirilecek.

Silahlı kuvvetlerden ayırma cezası, disiplin amirlerinden en az ikisinin teklifi üzerine yüksek disiplin kurulları tarafından verilebileceği gibi, eldeki bilgi ve belgelere göre yüksek disiplin kurulları tarafından resen de verilebilecek.

Kuvvet Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda teşkil edilecek yüksek disiplin kurulları; kurmay başkanın başkanlığında personel, istihbarat ve harekât başkanları, personel ve tayin dairesi başkanları, adli müşavir veya hukuk müşaviri, kıdem, sicil ve personel yönetimi ile ilgili şube müdüründen oluşacak.

Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, Genelkurmay Başkanı’nın başkanlığında kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay İkinci Başkanı, Genelkurmay Personel Başkanı ve Genelkurmay Adli Müşaviri’nden oluşacak.

Yüksek disiplin kurullarında kararlar oy çokluğu ile alınacak. Her türlü inceleme yaptırmaya, tanık ve bilirkişi dinlemeye, keşif yapmaya veya yaptırmaya yetkili olacak.

Aşırı borçlanmak veya borçlarını ödeyememek, ahlaki zayıflık, hizmete engel davranışlarda bulunmak, gizli bilgileri açıklamak, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak, uzun süreli firar etmek, disiplinsizliği alışkanlık haline getirmek, iffetsiz bir kimse ile evlenmek veya böyle bir kimse ile yaşamak, gayri tabi mukarenette bulunmak Silahlı Kuvvetler'den ayırma gerektirecek disiplin suçları arasında yer alacak.

Disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından savunma alınmadan ceza verilemeyecek.

DİSİPLİN SUÇLARINDA ZAMAN AŞIMI

Disiplin amirleri tarafından, disiplinsizliğin kendileri tarafından öğrenilmesinden itibaren bir ay ve her halde disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren beş yıl geçtikten sonra disiplin cezası verilemeyecek. Fiil, inceleme ve Araştırma yapmayı gerektirmiş ise bir ay içerisinde inceleme ve araştırmaya başlanmış olmak ve altı ayı geçmemek kaydıyla, inceleme ve Araştırma için geçen süre bir aylık süreye dahil edilmeyecek.

Disiplin kurullarında yapılan tahkikatlarda, fiilin disiplin amiri tarafından öğrenilmesinden itibaren bir yıl ve her halde disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren beş yıl geçtikten sonra disiplin cezası verilemeyecek.

Silahlı kuvvetlerden ayırma cezası gerektiren durumun oluştuğunun disiplin amirleri tarafından tespit edilmesinden itibaren iki yıl geçtikten sonra aynı sebeple yüksek disiplin kurulu tarafından ceza verilemeyecek.

Fiilin disiplin cezasını gerektirdiği savcılık, mahkeme, disiplin kurulu tarafından anlaşılırsa, söz konusu zaman aşımı süreleri, bu konu ile ilgili karar veya hükmün kesinleşerek, evrakın yetkili makama iade edildiği tarihten itibaren başlayacak.

DİSİPLİN CEZALARINA İTİRAZLAR

Disiplin amirleri tarafından verilen disiplin cezalarına karşı, cezanın tebliğ edilmesinden itibaren üç iş günü içinde itiraz edilebilecek. İtiraz bir üst disiplin amirine yazılı olarak yapılacak. Süresi içinde itiraz edilmez ise ceza kesinleşecek. İtirazı inceleyen üst disiplin amiri verilen cezayı hafifletebilecek veya tamamen kaldırabilecek.

Disiplin kurulu tarafından verilen kararlara karşı, tebliğinden itibaren beş iş günü içinde, teşkilatında disiplin kurulu kurulan komutan veya askeri kurum amiri ile hakkında karar verilen kişi tarafından bir üst komutanlığın disiplin kuruluna iletilmek üzere itiraz edilebilecek.

Milli savunma bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı teşkilatında kurulan Disiplin Kurulu'nun kararlarına karşı yapılan itirazı, hükme katılanlardan daha kıdemli olan başkan ve üyelerden kurulan yeni bir kurul inceleyecek.

Yüksek disiplin kurulları tarafından verilen silahlı kuvvetlerden ayırma cezaları ile subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ile sözleşmeli erbaş ve erler hakkında disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından barış zamanında verilmiş olan aylıktan kesme, hizmet yerini terk etmeme ve oda hapis cezalarına karşı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde iptal davası açılabilecek. Dava açma süresi cezanın kesinleşmesinden itibaren başlayacak.