Raporda en zayıf ülkeler kategorisinde yer alan Türkiye, genel sıralamada 44'üncü sırada yer alırken fen bilimleri ve metin anlama kategorilerinde en hızlı ilerleme kateden ülkeler arasına girdi. Ancak, başarı oranındaki artışta geçmiş araştırmaların yapıldığı tarihlere göre Türkiye’de eğitim hayatının daha erken başlamasının da etkili olduğu kaydedildi.

Son 10 yıl içinde matematik, okuma ve fen bilimlerinde ilerleme sağlamasına rağmen Türkiye, 2012'de Hırvatistan, Sırbistan, Yunanistan, Macaristan, İsrail ve Litvanya gibi kendi kategorisindeki ülkelerin gerisinde kaldı.

PISA raporunda,Türkiye’de gelir seviyesi düşük bölgelerde okuyan öğrencilerin eğitim kalitesinin arttığına da vurgu yapılırken, PISA sınavında üst düzey başarı gösteren Türk öğrencilerin oranının OECD ortalamasının çok altında kaldığına da dikkat çekildi.

Türkiye'nin 475 puan elde ettiği listede ilk sırayı ise Şangay elde etti. Listede ikinci sıra ise Singapur'un oldu. Genel başarı sıralamasında ilk 7 sırayı Asya ülkeleri elde ederken, en başarılı batılı ülke ise 8. sıradaki Lihtenştayn oldu. PISA'nın araştırmasında 16 puan kaybeden Fransa 25. sıraya gerilerken İngiltere 26 sırada yer aldı. Bir önceki sıralamada 17. sıraya sahip olan Amerika ise rekor düşüşle 36. sıraya geriledi.