Türkiye'nin ABD'den, Fethullah Gülen'in iade edilene kadar geçici olarak 60 günlüğüne tutuklanmasını talep ettiği belirtildi. Konu ile ilgili haber DW Türkçe'nin twitter hesabından yayınlandı.

CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat da iki ülke arasındaki anlaşma kapsamında Türkiye'nin ABD'ye iki dosya gönderdiğini ve iadesi gerçekleşene kadar Fethullah Gülen'in tutuklanmasını talep ettiğini aktardı.

İKİ AYRI YAZI YAZILDI

Türkiye, ABD Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na iki ayrı yazı gönderdi. ABD Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen yazıda, iadenin talebi ve hukuki sürecin Türkiye Cumhuriyeti'ne bildirilmesi istendi. Adalet Bakanlığı'na yazılan yazıda ise tutuklanması talep edildi.

İSNAT EDİLEN SUÇ: SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ KURMAK VE YÖNETMEK

Bursa'daki İdare Mahkemesi'nin gıyabi tutuklama talebi ve ayrıntıları,

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 17 Aralık 2016 tarihli kararı, tutuklanma kararı dosyalar arasında yer alıyor.

İsnat edilen suç ise: 'Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek.'

BAŞBAKAN VE BOZDAĞ AÇIKLAMIŞTI

Başbakan Binali Yıldırım ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gülen'in iadesi için ABD'ye başvuru yapıldığını açıklamıştı.

Gülen'in emir komutasında gerçekleştirilen darbe girişimiyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirten Bozdağ, soruşturmanın 1-2 gün içerisinde tamamlanmasının kolay olmadığını ifade etmiş, "Bunu belli bir prosedüre uygun götürmemiz gerekiyor. Dosyanın teşekkülü lazım. Dosya tamamlandıktan sonra kendilerine ayrıca iletilecek. Biz ABD'ye Fetullah Gülen'in iadesini hem Cumhurbaşkanlığı, hem Başbakanlık hem Dışişleri Bakanlığı düzeyinde iade ettik. Yakalanması ve tutuklanmasını talep ettik" demişti.