SGK tarafından 1 Ocak 2012'de hayata geçirilen uygulama kapsamında gelir testini yaptırmayan ve bu primi 24 aydır yatırmayanlara yüklü borç çıktı. Bu uygulamadan haberdar olmadığı için beyanda bulunmayan üniversite öğrencilerine, 3 bin liranın üzerinde borç bildirildi. Borcun son ödeme günü olarak da 1 Ocak 2014 tarihi verildi.

EN AZ 37 LİRA

Yasa hazırlandığı dönemde bu tür sorunlara dikkat çektiklerini ancak dikkate alınmadığını belirten KESK Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Mustafa Ayar, çalışmayan bir kişinin en az 37 TL ödeme yapacağına işaret etti. SGK'ya prim borcu gözüken mağdur öğrencilerin ikametgahlarının bulunduğu il ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla gelir testi yaptırmaları gerektiğini anlatan Ayar, şöyle dedi:

"Anne ve babasının gelir tespiti yapılıp, GSS prim oranı belirlenecek. Ancak anne babanın hiç geliri olmasa bile en kötü 30 lira civarında bir ödeme çıkartılıyor. Bu şekilde ödemek durumundalar. Sorguladıklarına 3 bin lira olarak çıkan rakamlar da test yapıldıktan sonra düşer."

ÖĞRENCİLER ŞAŞKIN

Uygulama hakkında bilgisi olmadığından gelir testi yaptırmayan Makine Mühendisliği öğrencisi Orhan Turkaç, düşüncelerini şöyle dile getirdi:

"Öğrenci olmanın bu kadar zor olmasının yanı sıra, hiçbir bilgim olmadan devlete 3 bin lira borcum olduğunu öğrendiğimde, oturup ders mi çalışsam yoksa gidip inşaatta mı çalışsam karar veremedim. Her dönem ödediğim harç parasının yanında bu kadar parayı kısa zamanda nasıl temin edebilirim ki? Konu hakkında kesin bir bilgiye ulaşamadığım için kafam karışık, ne yapacağımı bilmiyorum. Umarım bu habersiz borcun affını kısa sürede gerçekleştirirler."

Durumu arkadaşlarından öğrenen Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Bayram Altınışık da ilk başta sadece güldüğünü, böyle birşey olabileceğine ihtimal bile veremediğini belirtirken, şöyle konuştu:

"Resmi sitede gördüğümde doğrusu inanamadım. Zaten devletten aldığım burs için KYK'ya 15 bin liralık belgeye imza attım. Şimdi de 3 bin lira daha çıktı karşıma, hiç sebebini bilmediğim bir şekilde. Haberim dahi olmadan çıkan bu borca af istemek, aslında bunu kabullenmek mahiyetinde olacak. Ben sadece gerekli bilgilerin verilmesini, yapılan bir yanlışlık varsa düzeltilmesini talep ediyorum."

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencisi Volkan Akın, da uygulamadan habersiz olduğunu, bunu arkadaşlarından öğrendiğini belirtirken, "TC kimlik numaramla girip baktığımda 1937 lira borcum gözüküyor. Son sınıf öğrencisiyim. Borç nereden çıktı, nasıl oldu hiç bilgim yok. Son ödeme tarihi 2 Ocak olarak gözüküyor. Hiç haberdar da edilmedim. Çok ilginç. Ne yapabilirim?" dedi.

SGK: ÖĞRENCİ BELGESİNİ İBRAZ EDİN

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Muratpaşa Merkez Müdür Yardımcısı Ali Poyraz, GSS'nin 18 yaşını doldurmuş, SSK, Bağ-Kur güvencesi ya da öğrenci olmayan her erkeği kapsadığını belirtti. Poyraz, sistemde borçlu gözüken üniversite öğrencilerinin, en yakın SGK merkezine giderek öğrenci belgelerini ibraz etmeleri halinde bu borçların büyük bölümünün ya da tamamının silineceğini açıkladı.

Öğrencilerin yılda bir kez öğrenci belgelerini ibraz etmeleri gerektiğini, aksi takdirde GSS primi çıkacağını anlatan Poyraz, ayrıca üniversitelerin öğrenci işleri birimleri üzerinden kayıt yaptıran her öğrencinin bilgisinin online olarak SGK sistemine düşeceği bir çalışma yürütüldüğünü, bu sistem hayata geçtiğinde öğrencilerin belge ibraz etmek durumunda kalmayacaklarını dile getirdi.

Son ödeme tarihlerinin 1 veya 2 Ocak gibi görünmesinin yılsonu toplamlarıyla ilgili olduğuna işaret eden Ali Poyraz, liseyi bitiren bir öğrencinin üniversiteye kayıt yaptıracağı kadarki geçen süre veya üniversiteyi kazanamayıp 1 yıl boşluk veren ve sonrasında başlayan tüm öğrencilerin o zaman zarfında GSS kapsamına alındığını söyledi. Poyraz, bu borçlara ilişkin af çalışması yürütüldüğünü ekledi.