28 Şubat soruşturmasında Bodrum’daki evinde gözaltına alınan dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, getirildiği Ankara Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifadesinde “Ben emirleri yerine getirdim, bir TSK mensubu olarak yasadışı bir şey yapmam söz konusu olamaz” dedi. Yaklaşık 5 saat süren sorguda Özkasnak’a, Batı Çalışma Grubu’nun işlevine yönelik sorular soruldu.

28 Şubat soruşturması kapsamında Bodrum’daki evinde gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emniyet ifadesinde, “Ben emirleri yerine getirdim, TSK’nın bir mensubu olarak yasadışı bir şey yapmam söz konusu olamaz” dedi.


İlk muvazzaflar getirildi


Muvazzaflar hariç Özkasnak ve diğer şüpheliler, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne getirildi. Merkez Komutanlığı’nda tutulan muvazzaf askerler Hava Kurmay Albay Seyfullah Sönmez, Albay Mustafa Hakan Bural, Albay Ahmet Dağcı ve Albay Mustafa İhsan Tavazar, dün sabah adliyeye sevk edildi. Adresinde bulunamayan emekli Kıdemli Albay İbrahim Reşit Çağın, dün öğle saatlerinde teslim oldu. Emekli Yarbay Bülent Yanaşık ise henüz aranıyor. Emekli askerler, emniyette rütbelerine göre sorgulandı. Sorgulamaları biten emekli subaylar Veli Seyit, Bahaddin Çelik, Osman Bülbül ve Yaşar Bülent Aksaray, adliyeye sevk edildi.

Emniyette 5 saat süren sorguda BÇG soruları


Emniyette en son ifade veren isim Özkasnak oldu. Yaklaşık 5 saat süren sorgusunda Özkasnak’a, daha önce aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınanlara sorulan Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) kuruluş amacı, yürütülen faaliyetler, bazı rütbelilerle ilişkisi, kendisinin buradaki görevinin yanı sıra, BÇG’nin medya ile olan ilişkileri, Sincan’da tankların yürütülmesi gibi savcılığın hazırladığı şablon sorular yöneltildi.

Psikolojik harekât belgesi


Özkasnak’a, Genelkurmay Başkanlığı Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanlığı’nın logolarının bulunduğu gizli ibareli belgelerle ilgili sorular da yöneltildi. Bu belgelerin nerelere gönderildiği ve kişilere yönelik psikolojik bir propaganda aracı olarak kullanılıp kullanılmadığı soruldu. 26 Ağustos 1997 tarihli Genelkurmay Psikolojik Harekât Grup Komutanlığı görev, yetki ve sorumlulukları yönergesi ve ekleri de Özkasnak’a gösterildi.

Gizli ibareli belgelerden haberim yok

Avukatı ile birlikte sorulara yanıt veren Özkasnak, diğer emekli askerler gibi söz konusu belgelerden haberi olmadığı yönünde bilgi verdi. Kendisine isnat edilen suçlamaları reddeden Özkasnak, “Ben şahsıma verilen emirleri yerine getirdim. TSK’nın bir mensubu olarak yasadışı bir şey yapmam söz konusu olamaz” dedi. Özkasnak, tutuklu emekli Orgeneral Çevik Bir gibi Milli Güvenlik Kurulu kararlarının gereğinin yerine getirilmesi için, yasal çerçeve içinde bir dizi çalışma ve işlemler yapıldığını beyan etti. (Hürriyet)