İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada avukatların taleplerinin ardından mahkeme başkanı Mehmet Ekinci ara vermeden önce tutuklu sanık Hanefi Avcı'ya soru sormak istediğini belirtti. Avcı'ya “Daha önceki savunmalarınızda yazdığınız kitap yüzünden tutuklandığınızı söylediniz. Ancak 2009 yılında da sizin hakkınızda yürütülen soruşturmalar varmış. O zaman daha kitap ortada yoktu. Peki o zaman neden sizi seçtiler?" diye sordu. Avcı, Ekinci'nin sorusuna “Emniyette o dönem cemaatçilerle ilgili bir rapor hazırladılar. O raporda benim de adım vardı. Ben o zaman bu rapora karşı çıktım. Daha sonra hükümet değişti cemaat polisin içinde çoğalmaya başladı. Bu kez cemaatçiler fişleme yapmaya başladı. Ben buna da karşı çıktım. 28 Şubat döneminde Emin Aslan da askerlere 'yanlış yapıyorsunuz' demiştir. Kitaptan öncekiler idari soruşturmalardı. Kitap yazdıktan sonra da Devrimci Karargah davasına dahil edildim" dedi.

HANEFİ AVCI VE YALÇIN KÜÇÜK TAHLİYE

Avcı'nın sözlerinden sonra görüşü sorulan duruşma savcısı dosyanın esasa ilişkin mütalaanın hazırlanabilmesi için eksiklerin tamamlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini istedi. Savcı tutuklu sanıklar Yalçın Küçük ve Hanefi Avcı'nın da tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi. Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme ara kararını açıkladı. Heyet, Yalçın Küçük ve Hanefi Avcı'nın tutuklulukta geçirdiği süreleri, iki sanığın da başka dosyalardan halen hüküm özlü olarak tutuklu olmaları nedeniyle tahliyelerine karar verdi. 13 sanıklı davada tutuklu sanık kalmadı.

CEZAEVİNDEN ÇIKAMAYACAKLAR


Ancak Ergenekon davası kapsamında 22 yıl hapis cezası aldığı için cezaevinde tutuklu bulunan Küçük ile Devrimci Karargah davasından 15 yıl hapis cezası alan Avcı cezaevinden çıkamayacak.

DOSYA MÜTALAA İÇİN SAVCILIĞA GÖNDERİLDİ

Eksikliklerin giderilmesinin ardından mütalaa hazırlanması için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesine karar veren Mahkeme, duruşmayı 1 Nisan 2014'ye ertelendi.

DENİZ BAYKAL 19 ARALIK'TA İFADE VERECEK


Öte yandan davanın başında Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, CHP milletvekili Deniz Baykal'ın tanık olarak ifadesinin alınması için Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazıldığını hatırlattı. Mahkeme Başkanı, Ankara'daki talimat duruşmasının 19 Aralık 2013'te yapılacağını bildirdi.