Balıkesir'in Havran ilçesi'ne bağlı Kalabak Köyü yakınındaki Eybek Dağı'nda geçen yıl eylül ayında orman yangını çıktı ve 500 hektarlık alan kül oldu. Yangın ve söndürme çalışmalarından sonra Havran Çayı'nda binlerce balık öldü. Balık ölümlerini öğrenen CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, bölgede inceleme yaptı, köylülerden aldığı bilgiler doğrultusunda bakır ve molibden madeninin çökertme havuzundan helikopterlerin su aldığını saptadı.

Akova, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle, söndürme çalışmalarına katılan helikopterlerin, deniz yerine yakındaki madenin çökertme havuzundaki suyu kullanıp kullanmadığı konusunda soru önergesi verdi. Akova'nın sorusuna Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan yanıt geldi. Bakan Eroğlu verdiği yanıtta, "Havran yangınında aşırı rüzgar sebebiyle Tepeoba, Kalabak ve Fazlıca köyleri yangın tehlikesine düşmüştür. Mülki amirce, köylerin boşaltılması için hazırlık yapılması talimatı verilmiştir. Köylerde yaşayan vatandaşlar açısından hayati tehlike bulunması sebebiyle can ve mal kaybını önlemek için zamanla yarışılmıştır. En yakın su kaynağı 6.3 kilometre uzaklıkta bulunduğundan, yangın söndürmek maksadıyla, yangın alanına bitişik maden göletinden bir miktar su, zorunlu olarak kullanılmıştır" dedi.

Nedret Akova Bakan Eroğlu'ndan aldığı cevaptan sonra, "Yangın helikopterle söndürülmeye çalışıldığına göre, en yakın su kaynağının 6.3 kilometre uzakta olması uzun dönemli insan ve çevre sağlığı düşünüldüğünde zehirli maden atık suyunu kullanmak için ciddi ve gerçekçi bir bahane olamaz" diye konuştu.