Kurban Bayramı mevsim normallerinin üzerinde sıcaklığa rastladı. Öyle ki, neredeyse tüm işletmeler ile havuzlar doldu. 'İğne atsan yere düşmez!´denilen söz birçok yerde gerçekleşti. Örneğin; Kuşadası'nda. Çeşme'de, beş yıldızlı oteller, konuklarının misafirlerine de en fazla bir saatlik süre tanıdı. Bir saati bir dakika geçerseniz, telefonla arayan giriş görevlileri, 'İsterseniz sürenizi uzatabilirsiniz ama otelin imkânlarından da yararlanmak istiyorsanız kişi başına 50 euro ödemek zorundasınız!' diyorlardı.

Yani üç kişi iseniz yaklaşık bin lira ödemeniz gerekiyor, birkaç saat için. İsterseniz sohbet edin, isterseniz havuzdan ya da plajdan yararlanın. Özetle; Aşırı sıcakların başlamasıyla birlikte, tatil köylerinde, sitelerde ve spor merkezlerinde bulunan havuzlar, serinlemek isteyen kalabalık grupların tercihi oluyor. Fakat, özellikle havuza toplu girilen yerlerde, kulak enfeksiyonu şikâyetlerinde artış gözleniyor.

Enfeksiyon şikâyetleri arttı

Yaz aylarında kulak enfeksiyonlarına bağlı şikâyetlerin arttığına dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Abdülkadir Kilimcioğlu şöyle konuştu; 'Kulağın tıkanması, işitme azlığı, kulak ağrısı gibi problemlerin yanı sıra kulak tıkanıklığına bağlı dengede yaşanan şikâyetler yaz aylarında artıyor. Denize ve havuza toplu girilen yerlerde dış kulak yolu enfeksiyonu daha çok görülüyor. Kulak enfeksiyonlarının yanı sıra, kulak kirinin (kulakkanalındaki buşon) su alarak şişmesi ve kulağı tıkaması işitme problemleri yaratıyor. Kulak kanalına su girmesi ile oluşan, çok ağrılı tıkayıcı bir enfeksiyondur. Kanal cildi şişer, kızartır ve kulağı tıkar. Hasta, kulak kepçesini hareket ettiremez. Özellikle ağrı; çene hareketleri ve yemek yeme sırasında ortaya çıkar. Enfeksiyonun ilerlemesi sonucunda, ağrı daha fazla şiddetlenir.

Burada dış kulak yolu, tabii enfeksiyona bağlı şişkinliği arttıracağı için yolu daralttığından, işitme kaybı da ortaya çıkabilir; enfeksiyona bağlı akıntı da meydana gelebilir. Ağrı başladığında hemen hekime başvurulmalıdır. Aksi takdirde kulak kanalında ki enfeksiyonilerler, yüze ve kulağın iç kısımlarına yayılır.'

Birçok yakınımız da enfeksiyon kaptığı ve hastanelerin şikayetçiler tarafından adeta insan akınına uğradığı için bu konuyu ele aldım. Çünkü mevsim ve sıcaklar devam ediyor. Yani havuzlar yine dolacak ve sağlık sorunları sürekli ortaya çıkacak.

Kulak temizliği nasıl yapılmalı?

Dr. Abdülkadir Kilimcioğlu; ayrıca kulak kirinin su alarak şişmesi sonucu kulağı tıkadığını ve işitme kaybına neden olduğunu söyledi ve kirin yumuşatılarak, aspiratörle temizlenmesinin uygun olduğunu ancak şırıngalarla yıkamanın doğru olmadığını belirterek şöyle konuştu: 'Eskiden kullanılan büyük metal şırıngalarla kulak kirini yıkamanın, doğru olmadığını belirtmek istiyorum.
Çünkü; kulak kirinin arkasında kulak zarı delik mi, kir haricinde bir enfeksiyon var mı bilmiyoruz.
Eğer enfeksiyon varsa su ile enfeksiyonu arttırabiliriz, orta kulağı yıkamış oluruz ve orta kulak enfeksiyonuna neden oluruz. Kirin yumuşatılarak, aspiratörle temizlenmesini daha uygun buluyorum'
'Kulak enfeksiyonuna yakalanmamak için nelere dikkat etmek gerekir?' sorusunun yanıtı gayet basit ve kolay: Hekiminizin tavsiyesine göre kulağa su kaçmaması için kulak tıkacı kullanabilirsiniz...

Boşuna söylenmemiş

Bazı konularda ünlü filozofların sözlerine kulak vermeliyiz. Zaten zamanımızda birçok kişi bu sözler üzerinden siyaset yapıyor ya da bilgilendiriyor, yani yararlanıyor. Ünlü filozofların sözleriyle, felsefe eşliğinde yolculuğa da alışmalıyız. Yaşantımız içinde en önemli kararları alırız ya da düşüncelerimizi değiştirebiliriz.

Kararlarınızı sorgulayın

M.Ö 400'lü yıllarda yaşayan ve ahlak felsefesinin kurucusu sayılan Sokrates'in,  'Sorgulanmamış bir hayat, yaşanmaya değer değildir' demiş...
Bu dönemde doğruluğunu test edemeyeceğimiz birçok bilgiyle karşı karşıya geliyoruz. Ailemiz, öğretmenlerimiz ve arkadaşlarımız hep bir şeyler söylüyor. Sosyal medyada birçok bilgi ve yorum karşımıza çıkıyor. Elbette konuşacağız, dinleyeceğiz, toplayabildiğimiz kadar veriye sahip olacağız.
Ama kararı kim, nasıl verecek?
Ya bu hazır bilgi ve reçeteleri alıp uygulayacağız ya da yapmak istediklerimizin ve hayallerimizin peşinden koşacağız. Tek amacımız olmalı; yaşamımızı daha anlamlı ve değerli kılmak. Bunun için her şey aslında kendimizde mevcut. Biraz soğukkanlı bir şekilde yaşamımıza bakarsak başarılı ve mutlu olduğumuz şeylerin listesini çıkarmamız, olumlu yönlerimizi fark etmemiz ve bu özelliklerimize yatırım yapabileceğimiz cesareti bulmamız zor değil.

GÜNÜN HABERİ

Tercihlerimizi değerlendirmeliyiz

Her tercih dönemimizde, zihnimizde birden çok kararın olmasının doğal bir durum olduğunu biliyoruz. Ancak bu karar ve seçimlerden en yararlısını bulmak için her birinin doğruluğundan şüphe etmek gerektiğini bilmeliyiz. Bu konuda yardımımıza Descartes yetişir; 'Hepiniz bir kez olsun her şeyden şüphelenin' düşüncesiyle Descartes, sürekli bir araştırma ve keşif duygusunun bizi sağlam ve doğru bilgiye ulaştıracağını belirtir. Bu deyişten yola çıkarak tercih dönemi alacağınız kararları, bilgilerimizi farklı değişkenlerle hiç usanmadan yeniden gözden geçirmeliyiz.
'Doğrusu bu!' diye kestirip atmamalıyız. 'Keşke' dememek adına aldığınız her kararı artı ve eksileriyle yeniden değerlendirerek, Bayram ile birlikte kendimizi de yenilemeliyiz. Alman Filozof Karl Jasper , 'Felsefe yolda olmaktır' diyerek yaşam boyu öğrenmeye ve bilginin gelişip çoğalarak yaşamımızdaki önemine vurgu yapar. Tercihimizin, düşüncelerimizin büir sonu yoktur. Tam tersine her gün, yeni bir başlangıç olarak kabul etmeliyiz. Doğru sorulardan hareket ederek kendimizi iyi hissettiğimiz sonuçlara varabilelim, ulaştırabilelim.