Yazmaya gerek olacak mı, bilemeyeceğim. Denizle dolu ızmirimizin en şirin ilçelerinden biridir Foça. Geçmişi yıllarca öncesine hatta eski Yunan'dan bile ötesine giden Foça, kentlilerimizin yaz günlerindeki vazgeçilmez sayfiyelerinden biridir. Yaz günleri diyerek Foça'nın yaşamımızdaki payını daraltmak istemiyorum. Zaten mevsimsel olarak kısa sayılabilecek ızmir'in kış günlerinde bile Foça, bir çok hemşerimiz için şehirden kaçış noktası olabilmektedir.
Peki, sorayım sizlere Foça'ya nasıl gidebiliriz? Otobüsler ne güne duruyor! Bir şansımız daha var: İZBAN kentimize hizmet vermeye başladığından bu yana Hatundere istasyonu aracılığı ile ızmir Büyükşehir Belediyesi'nin sağladığı olanaklarla Foça'ya gidebilmekteyiz.

Hiç unutmuyorum

Eskiden yalnızca İzmir-Foça otobüsleri vardı. Hiç unutamıyorum, rahmetli babamın tayin olmasıyla Foça'yla tanışmıştım. 1949 yılının soğuk bir mart günüydü. Burunlu ve tahta kasalı otobüsümüzle İzmir'den kalkıp galiba dört-beş saati aşkın bir süre sonunda gelebilmiştik. Şimdilerde ulaşmamız bir saati geçince isyan etmeye kalkışıyoruz.
Unutmadan yazmalıyız İZDENİZ de yaz döneminde Foça'ya seferler yapmakta ve hemşerilerimize hizmette bulunmaktadır.
Ancak; hiç yadsımayalım çevremize ulaşımda günümüzün modası kişisel arabalarımızı kullanmaya dönüşmüştür. O halde hiç sormayın; Aliağa yolu üzerinde bulunan Foça kavşağında dakikalarca beklemek durumunda kalabilirsiniz. Ne hikmetse orada akıllı bir sistemle çözüm yoluna gidilememiştir. Foça'dan ayrılıp gelirken de İzmir'e sapmak için aynı kavşakta uzun süre beklemeyi göze almalısınız. İki nokta arasındaki en kısa yol bir doğru mudur?

Bir iz bulabilirsiniz

Bakınız Foça'ya ulaşmak için bir başka yolumuz daha vardır. Yeni açılan Aliağa otoyoluna girdikten sonra Seyrekköy kavşağından sola dönünüz. Foça'ya giden en kısa karayoluna girmiş bulunmaktasınız. İyi dinleyiniz; araç kullanan sürücüler yazdıklarımı daha iyi değerlendireceklerdir. Sürüşünüz sırasında bakarsınız ileride bir belirgin nokta vardır. Bu nokta bir köy de olabilir, bir tepe ya da bir orman başlangıcı; önemli olan yolunuzun üzerinde size yardımcı olabilecek farklı bir noktanın olmasıdır.
Bizim bu yeni yolumuzun özelliği de budur işte. Yolumuzun üzerinde önce Seyrekköy, sonra Villakent, sonra Menemen Serbest Bölgesi ve Maltepe daha sonra da Gerenköy bulunmaktadır. Seyrekköye daha gelmeden bakarsınız Gerenköy elinizle tutacağınız kadar yakın gelecektir sizlere. Ancak ne hikmetse düzlük alanda anlamsız virajlarla karşılaşmayı göze almalısınız. Yolun yabancısı iseniz bu türlü bir sürüş zorunluluğu içinde bulunmanız direksiyon başında sizleri epeyce yoracaktır.

Dönemeçlerle dolu bir yol

Ben demiyorum ki otoyol yapılsın, ama; hiç olmazsa yolun bir standardı olsun gerekmez mi! Nerede bulacaksınız? Seyrekköy'le Villakent arasında düz alandaki yolda U dönüşüne benzer virajlarla karşılaşabilirsiniz. Sonrasında ise iki aracın zarla zorla geçebileceği kadar dar bir yola girersiniz ve bu standarttaki yol ileride Gediz Köprüsü'ne kadar sürecektir. Köprüyü geçtikten sonra Gerenköy'e kadar gene tarla sınırlarına göre belirlenmiş dönemeçler, dönemeçlerle dolu bir yolla karşılaşacaksınız.
O halde; bence bir karayolları uzmanı bu yolda bir inceleme yapmalı ve yeni bir güzergâh belirlenmelidir. Ancak; bu yöndeki bir çalışma ile akla uygun bir yol kazanılmış olur. Yalnızca asfaltlama yapılıp yol çizgilerinin çizilmesi kesinlikle çözüm olamaz.
Esenlikle kalınız.