Neredeyse hepimizin sıkıntısı belli...
Kilo almak ve de stres...
İşin ilginç yanı ise şu:
Uzun süre strese maruz kalmak kilo aldırıyor.
Uzman Diyetisyen Olcay Barış ABD'deki Stanford Üniversitesi'nde yapılan ve stres altındayken yediklerimizden değil, stres nedeniyle salgılanan hormondan dolayı, kilo alındığı sonucuna varan araştırmayı değerlendirdi.
Barış, araştırmanın henüz deney aşamasında olduğunu ancak bulguların en az 24 saat stres altında kalınması halinde vücuttaki yağ miktarında artış olacağına dair bulgular olduğunu söyledi.
Bugüne kadar: stresliyken, üzgünken, kaygılıyken iştahımızın açıldığını ve bu ruh hallerinin bu nedenle kilo almamızı kolaylaştırdığını söylüyorduk.
Bu araştırmaya göre ise stres tek başına bir neden olarak, yağ hücrelerinin artmasına neden oluyor ve kilo artışı oluyor.
Aslında dikkat etmemiz gereken şu:
Strese hepimiz maruz kalıyoruz gün içinde...
Önemli olan stresi yönetmeyi öğrenmek!
Aksi takdirde dengeli bile beslensek gün içinde strese bağlı olarak kilo almak kaçınılmaz oluyor.
Stres kısmen göreceli bir kavram, her birey yaşamını ya da işini stresli tanımlar.
Ancak her strese maruz kalma durumunun kiloya zemin oluşturduğunu söylemek de mümkün değil.

Hepsine inanılmamalı

Yazın yaklaşmasıyla birlikte diyet programları yeniden yapılmaya başlandı.
Ancak bazı konularda ısrarla hata yapıldığını söyledi, işte o hatalar ve nedenleri:
Tek tip beslenme: Tek tip beslenme ile kilo verdiğimizi sanırız ama çoğunlukla kas kaybı yaşarız. Vücuttan atılan ödem de, kilo verme olarak değerlendirilir ancak ilk fırsatta yerini geri alacaktır.
Uzun Süre Aç Kalmak: Ramazan ayında oruç tutanların birkaç gün içinde kilo verdiğini düşünmesinin nedeni de kaybedilen kas ve ödemdir.
Bir diyet metodu olarak da uzun süre aç kalmak son derece hatalıdır, kas kaybına neden olduğu gibi, bünyenizin zayıflamasına neden olur.
Limonlu ya da sirkeli su kullanımı: Hiçbir gıda, bilimsel olarak yağ yakmaz.
Limonlu su ya da sirkeli su ile sadece metabolizmanın hızlanmasına destek olabilirsiniz ama kilo verme sürecinin temel formüllerinden gibi yansıtılması yanlış.
Etkili diyetlere birden başlamak: Birden hızlı ve kapsamlı bir diyete başlamak, bağışıklık sistemimizi ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Bu nedenle diyetin A, C ve E vitaminleri açısından zengin olması çok önemli bağışıklık sistemimizin zayıflamaması için.
Diyet aslında bir sağlıklı yaşam tarzı ve bunun sürdürülmesi lazım.
Sahip olunan her bir kilo için 30-35 mililitre su içilmesi gerekiyor.
Günde 2-3 kupa yeşil çay içmenin metabolizmayı ciddi anlamda hızlandırdığı biliniyor.
Ama bunlar dışında hiçbir besinin yağ yakma özelliği yok.

GÜNÜN HABERİ

Anadolu'nun Aziz Sancar'ları aranıyor


Young Guru Academy'nin (YGA), çocuklara bilimi sevdirmek için başlattığı sosyal kalkınma projesi Anadolu'ya Bilim Göçü, Yapı Kredi desteğiyle Çocuk Evi'ndeki devlet koruması altındaki çocuklara ulaşıyor. Mardin'in Savur ilçesinde doğan ve kalabalık bir evde yetişen Nobel Ödüllü bilim insanı Aziz Sancar'ın hikâyesinden ilham alınarak geliştirilen proje ile Yapı Kredi, Anadolu'nun Aziz Sancar'larını arıyor.

Kadınlar erkekleri geçti

Türkiye'de 2017 yılı işgücü istatistiklerine göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişi sayısı 59 milyon 894 bin olarak, çalışma çağındaki bu nüfusun yüzde 50,5'ini oluşturan kadınların, toplam istihdamın yüzde 31'ini oluşturduğu tespit edildi.
Son bir yılda istihdam artışı kadınlarda yüzde 5 olurken, erkeklerde ise bu oranın yüzde 3 olarak gerçekleştiği görüldü.
İstihdam oranının ise kadınlarda 0,9 puan artarak yüzde 28,9'a, erkeklerde 0,5 puan artarak yüzde 65,6'ya yükseldiği anlaşıldı.