Okuyucularım yazdılar;

'Saros Körfezi'nde bölge halkının karşı çıktığı dev liman projesiyle ilgili dava henüz sonuçlanmadan, bölgeye iş makineleri girdi!

Projenin iptali için başlatılan kampanyaya olayı duyuran yazı yazarak destek olabilirsin!'

'Hak, hukuk, adalet' dediğimize göre tabii ki yurttaşların yanında olacağız.

Kampanyanın bayraktarlığını Sunay Sönmez yapıyor.

En azından 75 bin kişiye duyurulursa sonuca ulaşılacağına da inanıyor Sunay Sönmez...

Ender güzellikte

Birçok okuyucumun da bildiği, duyduğu, gördüğü gibi Saros Körfezi dünyadaki ender güzellikteki denizlerden biridir.

Akdeniz'in kirliliğe karşı korunması sözleşmesi kapsamında yurdumuzun önemli bir doğal varlığıdır.

Kendi kendini temizleyen dünyadaki 2 denizden biri olma özelliğinin yanında, Kaptan Cousteau'nun tespitleri çerçevesinde, Kızıldeniz'e eşdeğer dip güzelliğiyle de ünlüdür.

Saros Körfezimiz yüzlerce deniz canlısı ve balık türüne ve endemik bitkilere sahip.

Şimdi istenene ve karşı olunana gelelim:

Saros Körfezimizde FSRU denilen uluslararası likit doğalgaz ve petrol taşımakta kullanılan,100 bin tonluk dev kargo gemilerin barınacağı liman ve iskele yapılmak isteniyor.

İşte bu hareket meydana çıkınca, Saros Dayanışma Gönüllüleri ve bölge halkının çabalarıyla, projenin yapılmaması için, 50 bin imza toplanmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na teslim edilmiş.

Botaş'ın ÇED dosyası ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED olumlu kararı Edirne İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi, aynen Seferihisar'da olduğu gibi...

Bölge halkının itirazlarına rağmen, iptal edilen ÇED raporu ısrarla 11 yıl önce 2009 yılında dönemin şu an olmayan Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yazılan ve şimdi imzacılara dayatılan 2009/7 nolu genelgeyle tekrar uygulamaya alınmak isteniyor, ancak genelge Saros FSRU liman davasına uygun değil!

Mahkemece görevlendirilen 10 farklı disiplinden 10 bilim insanı ÇED raporunda yüze yakın bilime, bölge planlarına ve ÇED yönetmeliğine aykırılıklar tespit ettiler.

Edirne İdare Mahkemesi'nce ÇED olumlu kararının iptali davasında 14 ayrı hukuksuzluk hüküm altına alındı.

Bizden de istenen hukuksuzca yapılan bu ÇED sürecinin iptali için destek.

Umuyorum mahkeme ve bilirkişi kararları üst yönetimler için de olumlu karşılanır ve sorun çözülür.

Dünya Zeytin Ağacı Günü

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin,  Ayvalık'ta ve ülke genelinde ekmeğini bu sektörden kazanan herkesin 'Dünya Zeytin Ağacı Günü'nü kutladı.

Dünyadaki zeytin üreticisi ülkelerin 2019 yılında sunduğu, UNESCO tarafından 206'ncı oturumunda müzakere edildikten sonra zeytin ağacını korumak, sembolize ettiği barış, akıl ve uyum değerlerini teşvik etmek amacıyla '26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü' olarak kabul edilmişti.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, bu özel günün gelecek yıllarda adına yakışır bir şekilde kutlanacağını, zeytin ağaçlarının bu topraklarda hep var olduğunu, hep var olacağını söyledi.

İsrafı azaltmak için

FAO ve Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, bölgesel gıda kaybı ve israfını azaltma programının geliştirilmesini ve uygulanmasını denetlemekle görevli ortak bir Gıda Kaybı ve İsrafı Strateji Komitesi kurmak için Orta Asya'dan üst düzey yetkililerle bir toplantı düzenledi.

Yeni kurulan bu komite, gıda kaybı ve israfını azaltma ve yönetme faaliyetlerinin ülke düzeyinde uygulanmasını da destekleyip izleyecek ve diğer ortakların katılımını kolaylaştıracak.

Böylelikle, katılımcı ülkeler için FAO ve Türkiye'nin rehberliğinde, iş birliği yapmak ve bilgi paylaşmak için bir platform işlevi görecek.

DİP EKSPRES

Tire Belediyesi'ne eşi benzeri görülmemiş hediye

2012 yılı sonundan beri Tire' deki fabrikasında Türkiye ve dış pazarlarda treyler üretimi gerçekleştiren Krone Trailer İnternational Tic. Ltd. Şti. Tire Belediyesi'ne şartsız dorse hediye etti.

Krone Türkiye CEO'su Rıza Akgün, Üretim Müdürü Alper Evcimen ve Satış Koordinasyon Müdürü Tolga Erdinç Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran'a dorseyi teslim ederek çalışmalarında başarılar diledi.

Gıda harici ürün satılmayacak!

İçişleri Bakanlığı'nın koronavirüs ile mücadele kapsamında tüm il valiliklerine gönderdiği ek genelge gereği pazar yerlerinde gıda haricinde ürün satışı yapılmayacak.

Genelge kapsamında bu haftadan itibaren Aliağa'da kurulacak tüm pazar yerlerinde sebze, meyve, bakliyat gibi gıda maddeleri dışında giyim, oyuncak gibi zaruri olmayan ürünlerin satışına izin verilmeyeceğini belirten Aliağa Belediyesi Zabıta Müdürü Mustafa Tahir Acar, pazar yeri denetimlerini sürdüreceklerini de söyledi.