Memleketin çoğu yerinde yoğun kar yağışı ve soğuk hava etkili olurken, bazı bölgelerimizde ise 

'Yaprak döker bir yanımız, Bir yanımız bahar bahçe...' diyen Hasan Hüseyin Korkmazgil'i doğrularcasına, baharın ilk işaretleri görülmeye başlandı. 
Öyle ki, ilkbaharın habercisi olan ilk cemre yarın (19-20 Şubat'ta) havaya düşecek ve havalar artık ısınmaya başlayacak. 2’inci cemre 26-27 Şubat'ta suya, üçüncü ve son cemre ise 5-6 Mart'ta toprağa düşecek. 

Cemreler, ilkbaharın gelişini müjdeliyor. Dilimize Arapça’dan gelen, 'Cemre'nin sözlük anlamı kor, yani ateş. Halk arasında da sıcaklığın artmasının habercisi. Düşen cemrelerle sırasıyla havanın, suyun ve toprağın ısındığına inanılıyor. 

Çocukluğumuzda büyüklerimiz 'cemre düşecek' dediklerinde gökten bir şeyler düşecek diye düşünürdük. Köyün içinden kıvrıla kıvrıla akan derenin ılıyan suları üzerinde, tam da bu ayın sonlarında gezinmeye başlayan, gezindikçe ardında incecik dalgalar bırakan su böceklerini 'cemre' bilirdik.

Çocukluk ne güzel şey. 

Hele ki o çocukluk köyde geçtiyse. 

Şimdiki çocuklar, beton duvarlar arasında, telefon ve bilgisayar karşısında geçiriyor en güzel yıllarını. Suya dokunmanın, havayı koklamanın, toprağı avuçlamanın güzelliğini bilmeden, bir ağacın çiçeğe duruşunu, yaprak açışını, meyvelerin sabırla olgunlaşmasını görmeden büyüyorlar.   

Yarın ilk cemre göğümüze düşecek. 

"Sanki rahat bir toprakmışım da, içime
Bir cemre düşmüş gibi ısındım." diyor Turgut Uyar bir şiirinde...

Havaya, suya, toprağa... Cemre düşer. Su ısınır, toprak uyanır, mevsim değişir. Bunların hepsi bizim için. Ama, önce içimize, gönlümüze düşmeli cemre, yoksa ne değişir ki ömrümüzde! 

Kötülüğün bu kadar sıradanlaştığı, yoksulun bir başına kaldığı, arsızın el üstünde tutulduğu, iyilerin kaybettiği, yalanın doğruyu boğup attığı bu çağda hangi cemre kurtarırsa bizi, o cemre düşmeli üzerimize. 
Bakın ne diyor Bedri Rahmi Eyüboğlu, 'Bir Tane Daha' adlı şiirinde;

"Pırıl pırıl bir Karacaoğlan,

Bir Dadaloğlu bir Pir Sultan,

Dilimize düşen ilk mübarek cemre..

Bitip tükenmeyen Yunus Emre...

"Biz dünyadan gider olduk" demiş...

"Kalanlara selam olsun..."

Ama hep böyle gidecekse,

Bu dünya canım Yunus,

Topumuza haram olsun..."

Dileğim odur ki;

Hep böyle gitmesin. 

İyiliğin cemresi düşsün kötü yüreklere.

Siz iyilere selam olsun.