Yazılı ve görsel basında yer alan haberlere göre, son yıllarda iş dünyasının en büyük sorunlarından biri, nitelikli ara eleman bulamama.

CEO’larla yapılan son ankete göre, Türkiye de dahil pek çok ülkede 2025’te, işgücü piyasasının en önemli sorunu, nitelikli işgücü eksikliği olacakmış.

Katıldığımız pek çok sektör toplantısında gerçekten de bu konu sürekli gündemde.

Tekstil ile başlayan ara eleman sorunu her geçen gün diğer sektörlere de yayılarak büyüyor.

Yani, diğer bir deyişle, ‘iş var eleman yok.’

Bazı iddialara göre de; iş arayanların seçici davrandıkları, her işi beğenmedikleri ve çoğunlukla da masa başı iş taleplerinin en başta yer aldığı yönünde.  

Hatta daha ileri boyutlarda eleştiriler de var.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de bir süre önce konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, Piyasada çırak, kalfa ve usta bulmada önemli bir açık var” diyerek dikkatleri bu noktaya çekmişti.

Başkanın, sanayicinin, “kalifiyeli eleman”, esnaf ve sanatkarın ise “çırak yok” şikayetlerini dile getirmesi oldukça anlamlıydı.

Bu nedenlerden ötürü çıraklığın da cazip hale getirilmesi gerektiğini ve mesleki eğitimin bugünlerde daha fazla önem kazandığının altını çizen Palandöken, “Bunun için çıraklık süresince yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerek. Mesleki eğitim alınan çıraklık süresi sigorta başlangıcı olarak emekliliğe sayılmalı. İnsanlar bu sistemde hayatının garantide olduğunu bilsin. Staj gördükleri dönemlerde mesleklerini icra edebilsinler” diye konuşmuştu.

Başkan Palandökenin açıklamalarına katılmamak mümkün değil.

Meslek okullarının tercih edilmesi için ne gerekiyorsa yapılmalı.

Özellikle bazı sektörlerde yaşanan ara eleman sıkıntısının giderilmesine yönelik başkanın önerileri ciddi boyutlarda değerlendirilmeli.    

Hatırlayacaksınız geçen Perşembe günü, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’nin de katılımıyla gerçekleştirilin İzmir Ticaret Odası’nın Şubat ayı olağan meclis toplantısı vardı. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in burada yaptığı konuşmasında, “Odamız bünyesinde faaliyet gösteren Meslek Komitelerimizin ihtiyaç duyduğu konuların başında nitelikli eleman ihtiyacı geliyor. Bu bağlamda, çağın gereklerine uygun bir meslek edinmenin uzun vadede kıymet ve kazanç sağlayacak bir konu olduğunu, gençlerimize anlatmamız gerektiğini düşünüyorum. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin kabul edileceği mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesindeki mesleki ortaokulların Bursa, Sivas, Konya ve Burdur'da açılacağı duyuruldu. Bu ortaokulların kentimizde de açılmasının katkı sağlayacağına inanıyoruz.” sözleri ile konuyu İzmir Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi ile paylaşması ve bazı konularda kendisinden destek istemesi son derece önemliydi.

İstatistiklere bakıldığında üniversite mezunlarının işsizlik oranı ciddi boyutlarda. Bu sıkıntıdan kurtulmanın bir yolu da gençlerimizin meslek liselerine yönelmesiyle gerçekleşecektir.

İşsizlik oranlarının bir türlü istenen seviyelere gelmemesi ne denli üzücü ise vasıflı işçi arayan sektörlerin de çaresizlikleri aynı oranda düşündürücü.

Ara eleman yokluğu sorununun ülke ekonomisinin geleceği açısından ne kadar değerli olduğu bilincinin, böylesi gündeme getirilmesi ve yaygınlaştırılması da son derece sevindirici.