Çevreden gelen sesleri işitme süreci basit bir işlem gibi görünse de oldukça karmaşıktır ve beynin kullanılmasını gerektirmektedir. İşitsel algı çevreden gelen seslerin duyulup, tanımlanıp ve yorumlanmasını içermektedir. Günlük hayatın rutin ve olağan bir şekilde idame ettirilebilmesi için işitme algısı sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Aksi halde günlük hayatta birçok tehlikenin farkına varmak için geç kalınmış olabilir. Bu soruna dislektik çocuklarda oldukça fazla rastlanmaktadır.  Bu sorunu yaşayan çocukların seslere karşı aşırı duyarlı oldukları görülmüştür. Yeme, içme ve nefes sesine dahi büyük tepkiler gösterdikleri tespit edilmiştir. Bu durum çok erken yaşlarda hatta aylarda farkedilebilir olmuştur.En yüksek  görüldüğü yaş aralığı ise 9 ile 13’tür.  

İşitsel algıda sorunlar oluşması kritik zamanlarda büyük etkiler bırakabilmektedir. Özellikle çocukların öğrenmeye en açık dönemlerinde işitsel algı sorunu yaşamaları kalıcı izler bırakabilmektedir. Bu izler arasında; öğrenme güçlüğü, hafıza problemleri, odaklanamama, sorulara geç yanıt verme, dikkat dağınıklığı, işitsel dikkat bozukluğu gibi birçok sorun ve davranış kalıcı hale gelebilir.

İşitsel algı sorunu neden olur?

Sesin normal şekillerle duyulup algılanamaması sonucu bazı problemler meydana gelmektedir. Bu problemler genel bir başlık altında işitsel algı sorunu olarak nitelendirilmektedir. Çocukların gerekenden farklı bir duyma potansiyelini sahip olmasının bazı nedenleri bulunmaktadır. Bu durumu sizler için derledik. Peki, işitsel algı sorunu neden olur? Hangi durumlarda ortaya çıkar? Gibi aklınıza gelebilecek soruları yanıtladık. İşte detaylar.
İşitsel algı sorunu birçok sebepten meydana gelebilmektedir. Duyma sorunlarına sebep veren durumların başında algılamayla görevli organlarda hasar veya beynin gerçekleştirmesi gereken işlemlerde aksaklık meydana gelmiş olabilir. Duyma işleminde beynin görevi oldukça önemlidir. İşitsel algıda bir sorun yaşanıyorsa bu durumun sebebi beynin duyma ile alakalı bölümlerdeki herhangi bir hasarın da işaretçisi olabilmektedir.
Genlerden gelen bir sorun olabilir.
Anne karnında stres yaşamasından kaynaklı olabilir.
Çevresel faktörlerden kaynaklı olabilmektedir. Çocuk kritik dönemlerinde çevresinden gerektiği kadar ses duymaz ve konuşmak için teşvik edilmezse bu sorunla karşı karşıya kalınması ihtimal dâhilindedir.
Daha çok çocuklarda görülen orta kulak iltihaplanmasından dolayı meydana gelebilmektedir.
Sinir sistemin olması gerektiği gibi gelişim göstermemesi durumunda görülmektedir.


İşitsel algı sorunu nasıl geçer?


Tedavi sürecinde odaklanılması gerekilen ilk nokta sorunun meydana gelme nedenidir. Tedaviye başlamadan önce bütüncül değerlendirmeler yapılarak rahatsızlık nedenleri belirlenmeli ve ona uygun şekilde tedaviye başlanmalıdır. Genellikle psikolojik ve özel eğitim gibi desteklerin uygulanması tercih edilen bu rahatsızlıkta bireylerin yaşam kalitelerinin düşmemesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Sorunu yaşayan çocukların depresyona girme ihtimalleri çok yüksektir ve bunun önlenmesi için erken müdahaleler fazlasıyla önem taşımaktadır. Erken yaşlarda tespit edilen bu durum özel eğitim ve ergoterapi ile desteklenmektedir. Gerekilen özenin gösterilmesi durumunda çocuklar tedaviye kısa sürede olumlu cevap vereceklerdir.
İşitsel algı sorunu için yapılmış birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır. İşitsel algı konusunda problem yaşayan çocuklar için ilk çalışma Dr. Guy Berrad tarafından gerçekleştirilmiştir. Problemlerin giderilmesi için işitsel algı eğitimleri uygulanarak duyma sorunlarının etkileri minimuma indirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmaların bazılarının hala bilimsel geçerliliği olmasa da en etkili ve uzun vadeli çalışma stilinin bireysel özel eğitim ve ergoterapi desteği olduğu bilimsel olarak da ortaya konmuştur. Bu çalışmalar çocuğun sadece işitsel algısını ortadan kaldırmakla kalmayıp çocuğun sosyal yaşamdaki becerilerine de olumlu etkiler sağlamaktadır.