ABD'de ivme kazanan Corona virüsü salgınının ekonomi üzerindeki hasarı da büyüyor.

Krizin en ağır vurması beklenen alanlardan biri istihdam piyasasıydı.

Açıklanan rakamlara göre geçen hafta 3 milyonun üzerinde kişi işsizlik yardımı başvurusunda bulundu.

Bu sayı, 1982 yılındaki son rekorun 4 katı.

Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasında, geçen hafta 3 milyon 280 bin kişinin işsizlik yardımları için başvuruda bulunduğu belirtildi.

Bir önceki haftaysa başvuruların sayısı 282 bindi.

Bundan önceki son rekorsa 1982 yılında 695 binle kırılmıştı.

Haber ajansı Reuters'ın ekonomistler arasında yaptığı ankete göre, ABD'deki işsizlik yardımı başvurularının 1 milyona kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

Hatta bu sayının 4 milyona kadar çıkabileceği yönünde tahminler yapanlar da var.

Haftalık işsizlik başvurularındaki bu keskin artış ise Corona virüsü salgınının ülke ekonomisinde yol açtığı hasarın önemli bir göstergesi.

İşsizlik yardımı başvuruları genelde işten çıkarmaların da hızını yansıtıyor.

Bundan sonraki süreçte de ABD ekonomisi resesyona doğru ilerlerken işten çıkarmaların daha da hızlanacağı tahmin ediliyor.

Salgın en çok restoranlar, oteller, sinemalar, spor salonları ve havayollarını olumsuz etkiledi.

Otomobil satışları da hızla gerilerken, otomobil üreten bazı şirketler fabrikalarını kapatıyor.

Çok sayıda işveren kredi ödemeleri ve diğer sabit masrafları karşılayabilmek için personelinin bir bölümünü işten çıkarıyor.

Kimi ekonomistler, işsizlik oranlarının yüzde 13'e yaklaşabileceği senaryosunu dile getiriyor.

2009'da sona eren büyük mali krizde işsizlik oranı en fazla yüzde 10'a çıkmıştı.

Corona virüsü salgını ABD'de yayıldıkça ekonomik çöküş de ani oldu. İşsizlik oranı daha Şubat ayında 50 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,5'e kadar gerilemişti.

Ekonomide de istikrarlı bir büyüme seyri izleniyordu.

Ekonomistler bu yılın Nisan-Haziran ayları arasındaki çeyrekte ülke ekonomisinin tarihindeki en hızlı daralmayı yaşayabileceğini, daralmanın oranının yüzde 30'a kadar çıkabileceğini söylüyor.

Petrol talebi yüzde 20 düşebilir

Uluslararası Enerji Dairesi Başkanı Fatih Birol, Corona virüsü salgını nedeniyle dünya çapında 3 milyar kişinin sokağa çıkma yasağı altında olduğu bu dönemde küresel petrol talebinin yüzde 20 oranında düşebileceğini kaydetti.

Birol, düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi ile yaptığı telekonferansta, 'Bugün 3 milyar kişi evlerinden dışarı çıkamıyor. Bunun sonucu olarak petrole olan talebin günde 20 milyon varil düzeyinde azaldığına tanık olabiliriz'  dedi.

Uluslararası Enerji Dairesi Başkanı Fatih Birol, talebin büyük ölçüde düşmesine rağmen petrol arzının Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki piyasa paylaşım mücadelesi nedeniyle günde 3 milyon varil artma yolunda olduğunu kaydetti.

Birol, 'G-20'nin dönem başkanı olduğu için Suudi Arabistan'ın küresel petrol piyasalarına istikrar kazandırma yönünde yapıcı destek sağlaması beklenir' dedi.

Yerli sermaye 'Siperi'

Yüzde 100 yerli sermayeli Öncü Dental markası Dentac, 1 milyon TL yatırımla PVC ve lastik malzemeden üretilen 'Yüz Siperi' üretti. Yurt içinden 600 bin adet sipariş alınırken, ihracat için şimdiden 6 ülkeden talep geldi.

Dental markası Dentac, virüsten korunmak için evlere kapandığımız şu günlerde maskenin tamamlayıcı ürünü olarak kabul gören yüzde 100 yerli 'Siperlik' geliştirdi.

Maske siperliğinin tescilli ve patent başvurusu yapılmış ve yüzde 100 yerli sermaye ile geliştirilen bir ürün olduğuna dikkati çeken Öncü Dental Tedarik Zinciri Direktörü Ömer Aydın, şu bilgileri verdi:

'Bilgi birikimimizi bu zor günlerde ülkemiz için kullanıyoruz, bu da bize tarifsiz bir mutluluk veriyor. PVC ve lastik malzemeden üretilen tamamlayıcı bir ürün.

Tamamlayıcı olmasına rağmen etkisi oldukça yüksek. Maske eşliğinde kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

Talebi yetişmekte güçlük çekiyoruz ancak üretim kapasitemizi artırdık.'

Trump Ekonomik Teşvik Paketini İmzaladı

Başkan Donald Trump, Corona salgınından kaynaklanan ekonomik çöküşü önlemek için hazırlanan 2,2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketini imzaladı.

Amerikan borsaları, yatırımcıların Corona virüsü krizi nedeniyle mali zorluk yaşayan iş yerleri ve halk için hazırlanan acil yardım paketinin Temsilciler Meclisi'nden geçmesini beklediği sırada Cuma sabahına düşüşle başlamıştı.

DİP EKSPRES

Tüm bayilerini internete taşıdı!

Doğan Holding tarafından temsil edilen Suzuki'nin ülke genelindeki bayilikleri uzaktan satışa imkan veren görüntülü görüşme teknolojisiyle donatıldı.

Evden kolaylıkla marka temsilcileriyle görüntülü görüşmeye imkan veren sistemi kullanmak için ek bir uygulama ya da cihaza da ihtiyaç kalmıyor. Müşteriler, otomobil, motosiklet ve deniz motorları hakkında artık showroom'lara gitmeden bilgi alabiliyorlar.