Nüvit Belevi Bornova’nın yetiştirdiği rekortmen sporcularımızdan…
Zaman zaman ülke gerçeği ile görüşlerini yazıyor, paylaşıyor..
Birkaç gün önce yakınlarına, daha doğrusu arkadaşlarına bir mektup yazdı.
Hepimizi ilgilendirdiği için paylaşmak istiyorum…
Sanıyorum, yine ikiye ayrılacağız, hak verenler kadar kabul etmeyenler de çıkacaktır.
Neyse lafı fazla uzatmadan sözü Nüvit Belevi’ye verelim:

Yıllardır!

‘Arkadaşlar, 1977 yılından beri serbest çalışırım, personel çalıştırırım…
İşe alacağım personele klasik sorum 39 ile 67’ nin çarpımıdır.
Amacım asgari kerat çetvelini yani 7 kere dokuzun kaç ettiğini bilip bilmediğini öğrenmek.
Netice, Lise mezunlarının 10 da 9 u bilmiyor, biri belki biliyor.
Üniversite mezunlarının 10 da 8-9 u bilmiyor.
Buna Elektronik mezunları dahil.
Özet işsiz çok amma kendini yetiştirmiş dişlerini fırçalayan yok.
Hatta Kars'lı Lise 2 terk bir işçim okuma yazma bile bilmiyordu.
O işsizlerin büyük çoğunluğu masa başı telefon işi arayan vasıfsız ve kendini yetiştirmemişlerdir.
İş çok!
İşverenler deli gibi eleman arıyor.
Amma kalifiye eleman çok çok az.
İş görüşmesi için saat veriyorsunuz, kişi yok, aradığınızda neden gelmediğini, ‘uyumuşum!’ diyor.
Diğerleri ‘bi işim çıktı gelemedim!’ yalanına sarılıyor.
İşsizlik palavra palavra.
Yalın gerçek çalışma iradesi yok.
Aklıma 1966 da sigortalı çalışmam için Bornova'dan Çınarlıya 06.00’daki ilk otobüs ile gittiğim geldi.
Şimdi kim uyanıyor beşte ve…’

Zeytinde yeni hasat teknolojileri

Bayındır Belediyesi ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen ‘Bayındır'da Kadınlar Zeytinde Yeni Hasat Teknolojileri ile Buluşuyor Projesi’ ekipman ve sertifika töreni Bayındır’ın Söğütören Mahallesinde yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilere daha verimli bir tarım için; bilgi, yöntem sağlamak, kaynakları daha etkin yönetebilmek, kullanabilmek, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulamak amacıyla 2015 yılında "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor"  çalışmasını programa almıştı.
Projedeki Eğitim Programları ile; çiftçilerimizin zeytinde doğru hasat ve bakım tekniklerini öğrenmesi, gelir seviyelerinin ve yaşam standartlarının yükseltilmesi, yörenin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunulması hedefleniyor.
Proje çerçevesinde çiftçilerimize zeytinde hasat tekniği, budama tekniği, hastalık ve zararlıları ile mücadele, toprak ve yaprak analizi ile doğru gübreleme tekniği, sulama konularında eğitimler verildi.

Ahşap el işçiliği

Endüstriyelleşmenin etkisiyle kaybolmakta olan ahşap el işçiliğinin ve yerel üretim tekniklerinin sürdürülmesine katkıda bulunma hedefiyle sabit ve modüler mobilya üretimi yapan Ananas Woodworking, Ananas Deco adı altında mimari ve iç mimari projelere tasarım odaklı ahşap mobilya üretim desteği sunuyor.
Ananas Deco son olarak İzmir’deki Leone Pastanesi/Hilltown’ın ahşap ürün ve mobilya tasarımı ve üretimini gerçekleştirdi.
İzmir Karabağlar Mobilya Sanayi Bölgesi’nde Endüstri Ürünleri Tasarımcıları Çağdaş Cantürk ve Altuğ Toprak tarafından kurulan Ananas Woodworking, tasarımcıların, teknikerlerin ve teknik el becerisi yüksek marangozların buluştuğu, tasarım ve üretim becerisi yüksek bir ahşap atölyesi.
Bugüne kadar birçok mimari ve iç mimari projeye tasarım odaklı mobilya üretim desteği sunan ekip son olarak Leone Pastanesi'nin Urla ve Alsancak şubelerinin ardından Mimar Yasemin Deniz ve Mimar Serdar Deniz tasarımı İzmir Hilltown AVM projesi için de kolları sıvadı.
Hem iç mekan hem de dış mekanda kullanılmak üzere projeye özel olarak üretilen mobilya ve ürünlerde ahşabın yalınlığına ve aynı zamanda çeşitliliğine vurgu yapan farklı ve sıcak bir tasarım anlayışı mevcut.

DİP EKSPRES

Büyüyen tek ülke

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda bu yıl dünya ekonomisinin yüzde 4,4 oranda daralacağı, Çin’in ise pozitif büyümeyi gerçekleştiren tek ülke olacağı tahmininde bulunuldu.
Rapora göre, dünya ekonomisi dar vadiden çıkmak üzere ve buna da Çin, küresel ticaretinin haziran ayından itibaren canlanması yardımcı oldu.
Bunun yanı sıra bazı bölgelerde Covid-19 salgın durumunun hızla yayılmasıyla, birçok ekonomide ağustos ayından beri ekonomik toparlanma adımı yavaşladı.
Raporda, gelişmiş ekonomilerin yüzde 5,8, yeni pazarlar ve gelişmekte olan ekonomilerin yüzde 3,3 daralacağına dikkat çekiliyor. Rapora göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ekonomisi yüzde 4,3, Euro bölgesi ekonomisi yüzde 8,3, Japonya ekonomisi yüzde 5,3 küçülecek. En çok Hindistan ekonomisi yüzde 10,3 oranda gerileyecek. Çin ekonomisinden beklenti 0,9 puan yükseltilerek yüzde 1,9 olarak revize edildi. Bu rakamın 2021 yılında yüzde 8,2’ye ulaşması öngörülüyor.