Değerli okurlarım, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2018 yılı Aralık ayı için açıklamış olduğu işsizlik rakamları, krizin ne boyuta ulaştığını açıkça ortaya koyuyor. Rakamlara göre, işsizlik 2018 yılı Aralık ayı itibariyle bir önceki yıla kıyasla % 3,1 artmış durumda. TÜİK verilerine göre Türkiye'de işsizlik oranı % 13,5.

TÜİK verilerindeki en vahim sonuç genç işsizler ile ilgili. 2017 yılında % 19,2 olan genç nüfustaki işsizlik oranı 2018 Aralık rakamlarına göre % 24,5'e ulaşmış. Bir başka ifadeyle her dört gencimizden biri işsiz... Eğitimlerini devam ettirenler dışarıda bırakıldığında işsizlik oranı daha da yükseliyor. Genç kadınlarda ise işsizlik oranı % 28,3'e erişmiş durumda.
TÜİK verilerine göre toplam işsiz sayımız 4 milyonu aşmış durumda. Geçen yıl aynı döneme göre 1 milyon yeni işsizimiz var. Diğer taraftan, tarım sektöründe çalışan işçi sayısındaki 375 bin kişilik azalış, gıda enflasyonunun gerçek nedenini ortaya koyuyor. Halkçı bir ekonomi politikamız yok. Tarım sektörü desteklenmiyor. Üretim düşüyor. Tarımsal işsizlik ve gıda enflasyonu artıyor.

Ekonomik daralmanın 2019'da da devam ediyor olması, işsizliğin artış eğiliminin süreceğini gösteriyor. Eğer hızlı bir ekonomik toparlanma durumu yaşanmazsa, 2019 Aralık ayı rakamları bugünkünden çok daha vahim bir tabloyu gözler önüne serecek...