Ne kadar yazsak az.
Bu nedenle şehitlerimizden mutlaka söz etmem gerektiğine inanıyorum.
Ne yazacağımı düşünürken halkı baz almak istedim.
İçimizdeki sıradan sayılan birilerini. Yani hiçbir beklentisi olmayanları düşündüm.
Bunlar kim olabilirdi? Tabii ki işçilerimiz...
Sabahın erken saatlerinde görev başına geçerek vatandaşa hizmet eden Konak Belediyesi temizlik ekipleri kamyonlarının önüne Türk Bayrakları astı.
Sonra... Her şartta halkımıza hizmet için görev başında olan Konak Belediyesi işçileri, kontak açmadan önce kamyonlarının yanından şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
İdlib'te TSK konvoyuna düzenlenen hain saldırı sonucu şehit düşen askerlerimizin acısı tüm Türkiye'yi olduğu gibi Konak'ı da yasa boğdu. Şehit haberlerinin ardından Belediye hizmet binalarına dev Türk Bayrakları asıldı.
Öte yandan belediyenin tüm kültür ve sanat etkinlikleri iptal edildi.
Şehitlerimizin ardından üzüntüsünü dile getiren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 'İdlib'te askerlerimize düzenlenen hain saldırı hepimizi derinden yaraladı. Şehitlerimize Allah'tan rahmet ve kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Bu karanlık günlerde biz de tüm etkinliklerimizi askıya aldık. Kalbimiz hala sınır ötesinde bulunan askerlerimizle. En kısa zamanda sağ salim dönmelerini bekliyoruz' dedi.
İşçilerimiz böyle duyarlı davranırken, devletten maaş alan bazılarının bayrak asmamalarına hiç de olumlu bakmadığımı da buradan söyleyebilirim.
Bir gün bu konuyu da ele alacağım...
Tabii ki, beklenti içinde bulunan ikiyüzlüleri de...

Çok etkiledi

Bu arada unuttuk sanmayın...
Korona virüsünden söz ediyorum.
Hafta sonu bazı alışveriş merkezlerini gezdim.
Neredeyse kimse yoktu. Özellikle çocuklu aileler daha hassas davranıyorlar.
Bir aile, çocuğunun adını sık duyduğumuz bir yerde 'yaş günü' düzenlemiş. 20 davetliden sadece dördü gelebilmiş.
Neden? 'Ne olur, ne olmaz?' diyerek kalabalığa çocuklarını sokmak istememişler.
Herhalde onlar da, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip korona virüsünden kaynaklanan salgının (Covid-19) küresel risk düzeyini "yüksek"ten "çok yüksek"e çıkardığını duymuş olmalılar.
Örgütün Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin dışında 49 ülkede tespit edilen vaka sayısının 4 bin 351'e ulaştığını ve 67 hastanın hayatını kaybettiğini, bu nedenle salgının risk düzeyini yükselttiklerini belirtti.
Ghebreyesus ancak tüm tarafların güçlü tedbirleri hayata geçirmeleri durumunda salgının kontrol altına alınabileceğini söyledi.
Benim aklıma da bu arada sınır kapılarında iç içe duran, bekleyen, göçmenler ve günahsız yavruları geldi...
İlgili ülkelerin paylaştıkları bilgilere göre, şu an 14 ülkedeki 24 vaka İtalya'yla, 11 ülkedeki 97 vaka ise İran'la ilişkili.
Genel Sekreter, Danimarka, Estonya, Litvanya, Hollanda ve Nijerya'da ilk vakaların tespit edildiğini, bu vakaların İtalya'yla bağlantısı bulunduğunu açıkladı.
Biliyorsunuz, İtalya yoluyla Avrupa'ya adım atmak isteyenlerin sayısı da az değil...
Öte yandan, salgının tedavisi için 20 çeşit aşı ar-ge aşamasında, bazıları klinik deneme aşamasında ve sonuçların birkaç haftada açıklanması bekleniyor.

Kolay mı?

Prof.Dr. Berna Kırkulak Uludağ, korona virüsünün hızlı bir şekilde yayılmasının Çin ekonomisini etkilediği gibi dünya ticaretini de sekteye uğrattığını belirtti.
İki haftalık sürece bakıldığında ticaretin doğrudan etkilendiğini ifade eden Prof. Uludağ,'Korona virüsü dünya ticaretini ve ekonomik büyüme rakamlarını olumsuz etkileyecektir. Bu salgınla beraber çeşitli sektörlerde üretim noktalarının değişkenlik göstermesi doğaldır. Bu anlamda Türkiye bir yandan koron avirüsü ile mücadele ederken bir yandan da üretim merkezini ülkemize çekmek için vasıflı projelere İhtiyacı var.
Korona ve ticaret savaşlarının olumsuz ekonomik etkilerini ülkemize firmaları çekerek azaltabiliriz. Bu projeler için yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var' dedi.

DİP EKSPRES

'ABD, gizli bilgileri çalmakla ünlü bir sabıkalı'

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü, ABD Adalet Bakanlığı'nın 4 Çinli asker hakkında dava açmasıyla ilgili soruları yanıtladı ve Çin'in tutumunu açıkladı.
Çin'in öteden beri uluslararası siber güvenliğin koruyucusu olduğuna işaret eden Wu Qian, 'ABD ise dünyaca ünlü, gizli bilgileri çalmak konusunda sabıkalı bir ülke. WikiLeaks'ten Snowden olayına ve son dönemde gün ışığına çıkarılan İsviçre'deki kripto cihazlar olayına kadar, hepsi ABD'nin işleridir' dedi.

Manda yetiştiriciliğine destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi manda yetiştiriciliğini canlandırmak için Selçuk'ta dokuz kadın üreticiye 28 manda hibe etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 'Hedefimiz manda sütünden katma değeri yüksek, İzmir'e özgü ve tüm dünyaya pazarlayacağımız İzmir mozerellası gibi ürünler üretmek' dedi.