Altay, deplasmanda Keçiörengücü'ne boyun eğdi ve sahadan 2-0 mağlup ayrıldı.
Oyuna iyi başlayan taraf İzmir ekibi oldu. Tam saha pres yaptı, rakibinin pasla çıkmasını engellemeye çalıştı ve bunda çok başarılı oldu. Altay bol bol kaleye gidebildi, rakibine 15 dakika boyunca kalesine yaklaştırmadı. Oyuncular çok koştu, çok hırslı oynadı, rakibini ısırdı.
Teknik Direktör Ali Tandoğan rakibini iyi analiz etmiş. Ankara ekibi özellikle pas yollarında kalecisini de kullanıyorlar. Sakin oynamaya ve ayağa pas yapmaya gayret ediyorlar. Tam saha pres sayesinde, kalecinin 2 pasında Kappel araya girdi. Ona çarpan top kaleye yönelse, ağlarla buluşacaktı ama auta gitti.
Orta sahada geçen bir mücadeleye sahne oldu. İlk yarı gol pozisyonları azdı. 28'de Paixao'nun yakın mesafeden kafa vuruşunu kaleci Metin iyi bir refleksle çıkarmayı başardı. Tam 39.58. dakikada soldan Dialiba kale önüne topu göndermek istedi. Cenk'in uzattığı ayağına çarpan top da direk dibinden ağlarla buluştu.
***
İkinci yarıya Altay yine son derece iştahlı başladı. O kadar çok yüklenmesine rağmen bir türlü pozisyon bulamadı. Zaman geçtikçe defans güvenliğini bıraktı, bu da farkın 2'ye çıkmasına neden oldu. Eski Altaylı Abdulkadir Kuzey, 70'de oyuna girdi, 2 dakika sonra golünü attı. Bu gole sevinmedi.
Bu golden sonra siyah beyazlı takım baskıyı daha çok artırmak istedi ama kalesinde çok net gol pozisyonları gördü. Cihan'ın başarılı kurtarışları sayesinde fark daha fazla büyümedi.
***
Altınordu'yu, oynadığı 4-3-3 sisteminden dolayı eleştirmiştim, pozisyona girmekte çok zorlanıyorlar diye. Aynı oyun sistemiyle Ali Tandoğanlı Altay da oynuyor ve aynı şekilde pozisyon bulmakta zorlanılıyor. Kanatlar beklere emanet ediliyor. Bek oyuncularının kondisyonu çok iyi olsa da, 90 dakika boyunca hem defans yapmaları hem de sol açık gibi oynamaları çok zor. Bir de takımda çizgide top almayı seven, hızla ileriye çıkan, süratiyle rakibini geçen, çizgiye inen Kappel gibi bir yıldız oyuncun varsa, yetenekleri kısıtlanıyor. Ve 65. dakikada çıkartılıyor.

Her maçta kural hatası var

Özellikle de bazı Beşiktaşlı yorumcular hala Göztepe - Beşiktaş maçında kural hatası olduğunu ve karşılaşmanın tekrarlanması gerektiğini söylüyorlar. Oysa kural hatası olması için maçın sonucuna etki etmesi de gerekiyor. Örneğin bir oyuncu ikinci sarı kartını almıştır ama hakem kırmızıyı gösterip, oyundan atmamıştır. 1 kişi eksik oynamanın çok fazla dezavantajı vardır. Eksik oynayan takımın oyun sistemi çok değişir. Dolayısı ile kural hatası yapılmış olur ve maçın tekrar edilmesi gerekir.
Hakem topu Beşiktaşlı oyuncu yerine orta sahadaki Göztepeli oyuncuya vermiş, oyuncu topu sürmüş, faul olmuş, faul kullanılmış, gol olmuş. O kadar çok şey gerçekleşiyor, o kadar çok zaman geçiyor ki, bu da sonuca etki etme ihtimalini ortadan kaldırıyor.
***
Her maçta mutlaka bir veya çok daha fazla kural hatası yapılıyor. Örneğin Fenerbahçe'nin Yeni Malatyaspor maçında kullandığı penaltıda kalecinin kural dışı hareket edip, çizginin ilerisine çıkması kural hatası idi. Bunu hakemle birlikte yardımcı hakem de izledi, kalenin yakınına kadar gelip hem de. Bunu hakemlerin görmemesi imkansız. Onu geçtik, VAR sistemi de var. Onların görmeme ihtimali hiç yok. Burada da kural hatası yapılmış ama maç tekrarlanmamıştır.
***
Yukarıdaki olaya hakem hatası dendi, geçiştirildi. Bu her maçta olmuyor ama olan bir şey var. Faul atışları faulün olduğu yerden yapılmalı. Bazen 3-4 metre hatta daha da uzak noktadan atış kullanılabiliyor. Hakem görse de önemsemeyebiliyor bazen ve devam ettiriyor. Kural hatasına neden oluyor. Dahası topun hareketsiz olması gerekir atış esnasında. Hareket halindeyken kullanan da çok. Bazen oyun durduruluyor, bazen göz yumuluyor.
Bitmedi. Taç atışlarında da top nereden çıktıysa oradan kullanılması gerekir. Oyuncu topu alıyor, atacak kişi ararken yürüyor. Metrelerce yürüdükten sonra atışı kullanıyor. Bu sık sık hem hakemin, hem yardımcı hakemin hem de 4. hakemin gözü önünde oluyor. Çoğunlukla oyun devam ediyor. Burada da kural hatası yapılmış oluyor. Şimdiye kadar bu hatalar yüzünden hiç bir maç tekrarlanmadı. Eğer Göztepe - Beşiktaş maçı tekrarlanmış olsaydı, bundan sonra mağlup olan takımlar, faul ve taç atışlarında yapılan kural hatalarını didik didik inceler, TFF'ye başvurup, maçın tekrarlanmasını isteyebilirdi.