Son yıllarda sağlık çalışanlarının koşullarının her geçen gün kötüye gitmesi, toplumda birçok alanda artan şiddet eğiliminin sağlıkçılara yönelmesi, birçok sağlık çalışanının mesleklerinden aldıkları hazzı azaltmaya başladı. Önce 6 yıl tıp fakültesi, sonra 21 yıl tıp hekimi olarak toplam 27 yıl sağlıkçı olarak hayatını geçirmiş biri olarak da, yakın zamanda bu tükenmeyi yoğun şekilde hissedenlerden biriydim. Hatta bazen "Hekimlik dışında hangi mesleklerde başarılı olabilirim" diye de aklımdan geçirdiğim günler de başlamıştı.

Dostların hatırlattığı
2019 yılı hekim kimliğimin yanında, sıkça hasta yakını olma kimliğini de yaşattı bana. Önce babamın rahatsızlığında Eşrefpaşa Hastanesindeki mesai arkadaşlarım başta Dr. Ural Hamurcu olmak üzere hekim olmanın, bir sağlık kuruluşunda çalışmanın karşılıksız güvenini hissettirmişlerdi. Geçtiğimiz hafta ise annemin açık kalp ameliyatı olarak adlandırılan by-pass ameliyatında Gazi Hastanesinde ortaokul,lise ve üniversiteyi beraber okuduğum 34 yıldır kardeş kabul ettiğim kalp ve damar cerrahı Op. Dr. Alkan Arpaçay, değerli hocam Prof. Dr. Alp Alayunt, ekibin genç üyesi Koray kardeşim, kardiyolog Barış Yanık hocalarım ve tüm Gazi Hastanesi sağlık çalışanları ve personelinin bir kardeşin gösterebileceği sıcaklık, özveri ve yardımseverlik hem bana hem de aileme iyi ki sağlıkçı olmuşum, iyi ki hekim olmuşum dedirtti.

İyi ki varsınız

İnsanın hayatında en değer verdiği kişilerden biri, ciddi sonuçlara sebep olabilecek bir operasyona girerken, bu dostluğun, kardeşliğin etkisiyle 'belki bu sana sözlerim ama iyi ki hekim olmuşsun' diyorsa; benim için de bundan sonra söyleyebileceğim farklı bir söz olamaz. Aslında hem kendi hastanemde, hem Gazi Hastanesinde gözlemlediğim, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sadece bizlere değil, tüm hastalara da ailelerinden biriymişçesine özverili, sabırlı ve fedakar davrandıkları şeklinde. O zaman, hayatlarının önemli bir bölümünü kah ders çalışarak kah nöbet tutarak tüm insanlığa adamış kişileri bu kadar tüketmek tüm topluma bir ihanet değil midir? Hayatın her alanında zaman zaman aksiliklerle hepimiz karşılaşmıyor muyuz! Ülkemizde eksiksiz, noksansız düzgün çalışıyor diyebileceğimiz tek bir kurum var mı! O zaman işler yolunda gitmediği zaman veryansın ettiğimiz kadar, en değer verdiklerimiz hayata tutunduklarında, işlerin en iyi şekilde gitmesi için gecesini gündüze katanlar için de iki güzel sözü esirgememeliyiz. Bu sebeple iyi ki varsın Alkan kardeşim diyorum, iyi ki varsın Ural kardeşim diyorum, iyi ki varsınız Alp Hocam, Asım Hocam, Koray ve Barış kardeşim diyorum. İyi ki varsınız gece yarıları herkes uyuyorken hasta odalarımıza girip, hastalarımızın tedavi ve bakımını sürdüren sağlık çalışanları. Sizler de bir an için hayatınızdaki zaman zaman olabilecek aksilikleri bir kenara bırakıp, hayatınızda size dokunan sağlık çalışanlarını bir düşünün. Eminim sizler de iyi ki varlar diyeceksiniz.
Ya olmasalardı...