İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, Hayâl-i Temsil oyunu ile tiyatroseverlere büyüleyici bir deneyim sundu. Oyuncuların sahneye taşıdığı enerjinin hiç azalmadığı gecede, izleyiciler Türk tiyatro tarihinin iki önemli kadın figürü, Afife Jale ve Bedia Muvahhit ile buluştular. Bu müzikal masal, düş ile gerçeği, yaşanmamış olanla hatıraları iç içe geçirerek seyircilere unutulmaz anlar yaşattı.

Başkan Eşki, iftar sofrasında Yeşilova'ya yapılacak yatırımları müjdeledi Başkan Eşki, iftar sofrasında Yeşilova'ya yapılacak yatırımları müjdeledi

İzmir Devlet Tiyatrosu Seyircilere Büyüleyici Bir Gece Sundu (4)

Cesur kadınların hikayesi

Afife Jale ve Bedia Muvahhit, Türk tiyatrosunun öncü kadınları olarak biliniyor. Afife Jale, sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadını unvanını taşırken, dönemin toplumsal baskılarına rağmen tiyatroya olan tutkusundan vazgeçmedi. Bedia Muvahhit ise sahneye çıkan ilk Türk kadınlarından biri olarak tiyatro, sinema ve televizyon dünyasına büyük katkılarda bulundu. Hayâl-i Temsil bu iki öncü kadının yollarını sahnede kesiştirerek onların mücadelelerini ve sanat aşklarını izleyicilere aktardı.

İzmir Devlet Tiyatrosu Seyircilere Büyüleyici Bir Gece Sundu

Efsanevi kadınların hikayeleri

Oyunda, makyör Dikran karakteri aracılığıyla Afife Jale ve Bedia Muvahhit’in gençlikleri, tutkuları ve tiyatro için verdikleri mücadele anlatılıyor. Dikran, yalnız ve unutulmuş bir karakter olarak izleyicilere bu efsanevi kadınların hikayelerini sunuyor. Gerçekte hiç karşılaşmamış olan Afife Jale ve Bedia Muvahhit’in hayatları, sahnede kurgusal olarak birleşerek seyircilere nostaljik ve duygu yüklü anlar yaşatıyor.

Hayâl-i Temsil, hayal ile gerçeğin iç içe geçtiği bir masal olarak anlatılıyor. Bu hikâye, izleyicilere sadece iki kadının yaşam öyküsünü değil, onların hayallerini, mücadelelerini ve tutkularını da yansıtıyor. Afife Jale ve Bedia Muvahhit’in yaşadığı zorluklar, günümüz kadınlarına ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.

İzmir Devlet Tiyatrosu Seyircilere Büyüleyici Bir Gece Sundu (2)

"Sanat dolu bir akşam"

Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı, rejisör Gürol Tonbul’un yönettiği oyunda İ. Hakan Özgömeç, Özlem Başkaya, Burcu Ongun Altay, Emirhan Yeşilyuva ve Koray Doğan sahnedeydi. Piyanist Nihat Demirkol'un müzikleriyle katkı sağladığı oyunda, dekor tasarımı Tayfun Çebi, kostüm tasarımı Funda Çebi, ışık tasarımı Mustafa Derler’e aitti. Hareket düzenini Meltem Yorulmaz üstlenirken, kukla tasarımı Suat Ünverdi’ye, yönetmen yardımcılığı ise Ömer Polat’a emanet edildi. Sahne amirinden ışık ekibine, aksesuar sorumlusundan terzilere kadar tüm tiyatro emekçileri bu unutulmaz geceye katkı sundu.

İki perde ve toplamda iki saat beş dakika süren Hayâl-i Temsil, izleyicilere sanat dolu bir akşam yaşattı. Tüm tiyatro emekçilerine ve İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi yönetimine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

İzmir Devlet Tiyatrosu Seyircilere Büyüleyici Bir Gece Sundu (1)

Rejisör Gürol Tonbul kimdir?

Gürol Tonbul, tiyatro eğitimini İzmir Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde tamamladı. 1983 yılında Devlet Tiyatroları’nda oyuncu olarak görev yapmaya başlayan Tonbul, Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki devlet tiyatrolarında çalıştı. Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda müdürlük ve sanat yönetmenliği yaptı. Yurtdışında çeşitli tiyatro atölyelerine katılan ve akademik alanda eğitim veren sanatçı, tiyatro dalında Homeros Ödülü’ne layık görüldü.

Konak Sahnesi’nin tarihçesi

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, 1927 yılında Bahribaba, Mithatpaşa Caddesi, Sabancı Kültür Merkezi ve Ordu Evi arasında yer alan tiyatro binasında hizmet vermeye başladı. Mimar Necmettin Emre tarafından tasarlanan bina, 1957 yılında Devlet Tiyatroları’nın mülkiyetine geçerek, kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçti. Türkiye’nin ilk bölge tiyatrosu olma özelliğini taşıyan Konak Sahnesi, günümüzde de sanatseverlere unutulmaz tiyatro deneyimleri sunmaya devam ediyor.

Muhabir: Selin Birlik