Bir zamanlar gazete manşetlerinden düşmeyen bir girişimci kadın vardı.
Adını söyleyince anımsayanlar olacaktır.
İzmir Ticaret Odası Meclis üyesi Filiz Avcı Belet'ten söz ediyorum.
'Mücadeleci bir ruha sahip' olduğu ve özellikle reklamcılık sektöründe önemli çalışmalar yaptığı için Filiz Avcı Belet yalnız ekonomi ve birinci sayfalarda değil, spor sayfalarında da çok manşet oldu...
İzmir'in köklü kulüplerinden 'Ülküspor'un başkan ve başkan yardımcılığını da üstlenmişti.
Ve de son zamanlarda İzmir Ticaret Odası'nın meclis üyesi...
Ben ısrarla 'İTO' diyorum, ama nedense yönetimler de ısrarla 'İZTO' dedikleri odanın yeni çalışma döneminde sektörde, yani; 52. grup 'Reklam, Kamuoyu Araştırma, Açıkhava ve Organizasyon Grubu' olarak çıtayı daha yukarıya yükselteceğiz' dedi son toplantıdaki konuşmasında.
Dediğini yapar mı?
Yapar!
Söylediği şu:
'Tarlada izi olmayanın, harmanda sözü olmaz!'
Bu cümle bana şunu anımsattı.
İTO'da hemen her sektörün temsilcileri var...
Tabii ki yönetim kurulu ve başkanı da..    
Başkan büyük umutlarla işbaşına getirilen işadamı Mahmut Özgener...
Peki bu meclistekiler, daha doğrusu icra kurulu 'Domates, patates, patlıcan' için, bunları yetiştiren ve satanlar için ne gibi bir çalışma yapıyorlar?
Baksanıza devlet 'tanzim satış' adı altında, zararına ya da maliyetine ama sınırlı miktarda ürünü satarken, bu işten geçinin binlerce kişinin hakkını kim koruyacak?
Bunlar da bu tanzim satışlarında kuyruğa girip de alacakları ürünle mi evlerinin mutfağından duman çıkmasını sağlayacaklar?
Neyse konumuz bu değil, bunu politikacılar ve de sözde yöneticiler düşünsün...
Özetle, İzmir Ticaret Odası (İZTO) 52.grup "Reklam, Kamuoyu Araştırma, Açıkhava ve Organizasyon Grubu" Meclis üyesi ve Meslek Komitesi Başkanı Filiz Avcı Belet,  'Temsilde şeffaflığa dayalı, kolektif çalışmayla, sektörde yenilikleri ön planda tutarak, çıtayı daha yukarıya yükseltmeyi hedeflediklerini' söylüyor.

Kadın başarısı

Filiz Avcı Belet, geçen Nisan ayında gerçekleşen İzmir Ticaret Odası seçimlerinde, grubun tarih yazdığını anımsattı ve '133 yıllık Oda'nın tarihinde ilk kez; iki iş kadını aynı komiteden Meclis'e girdi. Bu başarı temsil ettiğimiz sektörün başarısıdır, bu vekaleti, sizlerden onur duyarak aldık. Tüm sektöre buradan şükranlarımızı sunuyoruz" dedi ve ekledi:
'Meslek grubumuzun en doğru şekilde temsil edilmesi ve titizce sizlerle birlikte daha ileriye götürebilmek adına, üç ayda bir, geniş katılımlı bir çalışma grubu toplantısı düzenlenmesine yönetim kurulumuzun da onayıyla, komite olarak karar verdik. Sizlerden de bu yönde büyük bir beklenti olduğunu da memnuniyetle müşahede ediyoruz.'
Filiz Avcı Belet'in bu söylediklerinden çok yaptıklarından söz etmek isterim...
Gerek seçim zamanlarında, gerekse tanıtımlarda İzmir'in İstanbul'dan geri kalmadığını ve çok kaliteli hizmet ürettiğini bazı işadamlarının ya de girişimcilerin başlarına vurarak kabul ettirdiğini biliyoruz.
Umarım 31 Mart seçimleri nedeniyle İzmir esnafının bir parça nefes almasını sağlayacak çalışmalar yaparlar.

Çare tanzim satış mı?

Artan gıda fiyatlarına karşı başlatılan tanzim satış uygulamasını değerlendiren Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ekonomist Prof.Dr. Emre Alkin, gıdada yüksek enflasyonla mücadelede arz yönlü politikaların uygulanması gerektiğini söyledi. Benzeri durumlarda devletin piyasalara 'Arz Yönlü ve  Talep Yönlü' politikalarla iki yönlü müdahale tarzının olduğunu belirten Prof.Dr. Alkin, 'Arz yönlü politikalar, emek ve sermayenin artması ve nihayetinde büyümenin bu yolla sağlanmasını amaçlayan, fiyatlar genel seviyesini yani enflasyonu azdırmamaya dikkat ederek uygulanan politikalardır. 'Başaran var mı ?' diye sorarsanız, kısa vadede her şey yolunda gibi gözükse de uzun vadede işler hep karışır.
Türkiye bu duruma harfiyen uyuyor desem yanlış olmaz' ifadelerini kullandı.

'Mükemmel reçete yok'

Talep Yönlü politikaların, dalgalanmaları talep cephesine müdahale ederek çözmeye çalışan politikalar olduğunu ve durgunluk varsa talebin cesaretlendirilip, ısınma varsa soğutulmaya çalışıldığını aktaran Prof.Dr. Emre Alkin, 'Bu politikanın da başarı şansı tartışmalıdır. Çünkü durgunluktan çıkarmak için yapılan hamlelerin yarattığı ısınmayı, ısınmış ekonomiyi soğuturken oluşacak durgunluğu önleyecek bir 'mükemmel reçete' yoktur" şeklinde konuştu.

DİP EKSPRES

Amerika'daki pasta

Türkiye'nin güçlenmesi ve marka değeri yüksek markalar oluşturulmasını görev ve misyon edinen TABA-AmCham, sanayicilere yurt dışında yatırım imkanı sunulması için yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde, 'yurt dışında yapılacak Türk organize sanayi Yatırımı'nı anlatmak üzere iş insanları ile bir araya geldi. TABA Derneği Genel Başkanı Ali Osman Akat, Yurt Dışı OSB Yatırımı Projesi ile Amerika'da Türk Organize Sanayi Bölgesi kurarak Türk firmalarının kendi marka değerlerini daha çok artırıp Amerikan pazarında pasta payında daha büyük yer almasını hedeflediklerini söyledi.