Sevgili okuyucularım, ülkemin sorunlarını yazıp mutsuzluk katsayımızı arttırmak yerine İzmir'in gündeminden yazıp, İzmir'den bahsedip mutluluk katmak istedim sizlere.
Bu haftaki yazımda Avrupa Birliği'nin en yüksek bütçeli hibe programı olan "Horizon 2020". Farklı ülkelerden 39 şehir arasında birinci seçilen İzmir'de hayata geçirilecek çevre sorunlarına "doğa" esaslı çözümler geliştirilmesini öngören 2,5 milyon Euro'luk hibe programı, İzmir Büyükşehir Belediyesinin İzmir Yüksek Teknoloji ve Ege üniversiteleriyle beraber hazırladığı "Mavişehir-Gediz Deltası" projesi ile kazanıldı. İzmir'in çalışmaları beş Avrupa şehri tarafından da uygulama örneği. Avrupa'da çevre sorunlarına karşı doğa esaslı çözümler geliştirilmesini öngören "Horizon 2020- Akıllı kentler ve topluluklar" işte tam da bu cümleyi yazdığım an hissettiğim mutluluk, İzmirli olmanın verdiği gurur yüreğimde. Avrupa Birliği'nin en yüksek bütçeli hibe programının bir kalemde verdiği 2.5 milyon Euro'luk bu hibenin niye verildiğinin açılımı ise şöyle: Kentlerdeki iklim değişikliği, kontrolsüz kentsel büyüme, sel taşkın riski, gıda ve su güvenliği, biyoçeşitlilik kaybı, kentsel doğal ortamın bozulması, kirli terk edilmiş atıl alanların rehabilitasyonu, karbon salınımının artması gibi sorunların çözümüne yönelik "doğa esaslı çözümler" geliştirilmesini hedefliyor.

***
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gediz deltası ve yakın çevresinde, gerçekleştirilecek uygulamaların ölçeğini genişleterek kentin geleceğe daha yeşil bir dokuyla taşınması içinde yine bir ilke imza attı. İzmir'in "yeşil altyapısı stratejisi" oluşturmak üzere düzenlenen çalıştaya 100'ün üzerinde akademisyen katıldı. Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki çalıştayda kentin bu alandaki yol haritası belirlendi. AB Belediye Başkanları Sözleşmesine taraf olarak 2020 yılına kadar kentte karbondioksit salımını % 20 oranında azaltmayı taahhüt eden İzmir Büyükşehir belediyesi kazandığı hibe ile bu çalışmaları da hızlandıracak. İspanya'daki toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel sekreteri Dr. Buğra Gökçe yaptığı sunumun ardından konuşmasında İBB'nin çevre ve yeşil altyapı yatırımları ile ülke ve bölge için örnek bir kent olmak sürdürebilir kentler için bir yönetim stratejisi modeli oluşturmak konusunda öncülük misyonu taşıdığına dikkat çekerek "Avrupa komisyonunun İzmir'in projesini birinci seçmesi kentin yıllardır süren emeğinin ödüllendirilmesi anlamını taşıyor.  İzmir kentleşmenin getirdiği sorunlara doğa ve insan temelli çözümler üretmede lider ve model kent olarak çalışmaya devam edecek. Amacımız sürdürebilir bir dünya ve çocukların geleceğini korumak dedi.

***
Biz İzmirliler de emeği geçen çalışan herkesi gönülden kutluyor, İstanbul ve Ankara'da yaşanan doğa olayların kentlere, insanlara verdiği zararları üzüntü ile anarken, İzmir BB Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ekibini hizmetleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bedelsiz yayınında bilgilendirdikleri her konuya köşemde yer veremedim, en azından bir güzel projeyi sizinle paylaşabildiğim için mutlu oldum. Şehrimde gördüğüm olumsuz oluşumları daha güzele çevrilebilmek adına yazma hakkımı saklı tutarak.