TFF 1. Lig'de de yarış son haftaya kaldı. 3 takım adaydı ve Adana Demirspor ipi göğüsleyen takım oldu. Bunu Menemenspor karşısında, İzmir’de aldığı galibiyetle başardı. Süper Lig şampiyonu da son hafta belli oldu. Beşiktaş, İzmir’de Göztepe’yi yenerek, turladı. Bundan 3 gün sonra Ziraat Türkiye Kupası finali İzmir'de oynandı, Beşiktaş kupayı kaldırdı. Şimdi ise TFF 1. Lig'in Play-Off'unun finalinde 2 İzmir takımı Altay ile Altınordu karşılaşacak. Yazımı hazırladığımda yeri belli değildi ama en doğru karar elbette ki iki takımında evi İzmir’de karşılaşmaları olacaktır.

Altay rahat turladı

TFF 1. Lig Play-Off'unda ilk finalist Altay oldu. Sahasında 3-2 yendiği İstanbulspor'u, bu sefer de 1-0'la geçti ve Süper Lig'e bir adım daha yaklaşmış oldu.
***
Birçok şey ilk müsabakanın kopyası gibiydi. Altay, ileriye çıkıp pres yapmayı tercih etmedi, kendi yarı alanında bekledi. Rakibinin bol bol pas yapmasına izin verdi. Sabır ön plana çıktı dersem yeridir. Ev sahibi takım sabırla pas yapıp, rakibinin üzerine gelmesini bekledi, konuk takım rakibinin pas yapmasına kayıtsız kalıp, sabırla atağa çıkmasını bekledi.
Siyah beyazlı takım savunması yine arkasına adam kaçırdı, markajda hata yaptığı zamanlar oldu. Oysa toplu olarak defans yapan bir ekipten hiç hata yapmaması beklenirdi. Çok baskı kuran rakibi olsa başarılıydılar denebilir ama bu müsabaka için ben diyemiyorum. Örneğin 18. dakikada İstanbulsporlu oyuncu pasını verip, defans arkasına hareketlendi. Hiç kimse onu takip etmedi, kendi haline bıraktı. Tekrardan topu aldı, sol taraftan atağa kalktı.
Forvet ve orta sahası rakibinin kısa paslarla çıkmasını engellemeyi başardı. Poko yine çok koşarak, kritik müdahalelerde bulundu ve fazla sayıda top kapmayı başardı.
Sarı siyahlılar yine basit pas hataları yapıp, topu tehlikeli bölgede kaptırdılar. Topla daha fazla oynayan yine İstanbulspor olurken, pozisyon zenginliği açısından Altay daha üstündü. Farklı bir şey vardı, pozisyonlar biraz daha azdı. Hele ki ev sahibi takım adına neredeyse yok denecek kadar kısırdı.
***
0-0'lık sonuç Altay'ın işine yarıyorken, rakibinden özellikle 2. yarı baskı kurması beklenirdi, bunu yapmadı. Tecrübeli ve kaliteli bir takım karşısında elbette ki baskı kurmak, oyuna hükmetmek zor olur. Ancak kontrollü oyunu çok abarttı, riskten mümkün olduğunca kaçındı. Oysa atacağı 1 gol turu kendisine getirecekti. İlk kez pozisyona 41. dakikada girebildi. 
***
Deniz, 76. dakikada oyuna girdi. 85. dakikada güzel bir gol attı ama 2 tane de net pozisyonu harcadı. Onları atmış olsaydı, maçın kahramanı olacaktı.
***
VAR hiç devreye girmedi. Varlığıyla yokluğu birdi adeta. Ben de Altınordu maçındaki VAR’ı görene kadar kuşku duydum.
***
NOT: Yazımın uzun olmasından dolayı Altınordu ile ilgili yazımı yarına bırakmayı uygun gördüm.