İzmir futbolu haftasonu oynanan maçlarda genel olarak başarısız oldu diyebilirz. Kenti Süper Lig'de temsil eden Göztepe, kendi evinde İstanbul temsilcisi Kasımpaşaspor'a 4-1 yenilerek, geçen yıl yaşadığı krizi bu yıl da yaşayabileceğini hissettirdi. Bu sonucun ardından Başkan Sepil'in açıklamaları ve buna müteakip teknik direktör Tamer Tuna'nın istifası kentin Süper Lig'deki tek ekibi Göztepe'yi geçen yıl son maçta kalmayı başardığı Lig'de küme düşmenin önemli adaylarından biri haline getirdi. TFF 1. Lig temsilcimiz Altınordu, İstanbul deplasmanında Ümraniyespor'a ilk yarıda yediği gollerle 4-0 mağlup oldu. Bu sonuç ve gidişatla bir proje takımı olduğunun sürekli altını çizen kırmızı-lacivert ekip küme düşme adayları arasında gösterilir oldu. Kentin 1.Lig'de iki ekibini karşılaştıran maçta ise Altay, Menemen Stadı'nda konuk ettiği Mememenspor'a 2-0 yenilerek şampiyonluk yarışında büyük bir yara aldı. Lig'de diğer alınan sonuçlarla Altay'da kaçan balık büyük oldu. Üstün oynadığı ve çokça pozisyon harcadığı maçı Altay kazanabilmiş olsaydı bugün Lig'in zirvesine, lider takım olarak ismini yazdırabilecekti.
Yıllardır İzmir takımları Altay Alsancak Stadı'nın yıkımı ile birlikte her maçlarını ülkenin en zor koşullarında oynar hale geldi. İlçe statlarının siyasi çekişmeler yüzünden geciktirilmesi, hiçbir hazırlık yapılmadan ve akibeti hakkında bilgi verilmeden Altay Alsancak Stadı'nın yıkılması İzmir kulüplerine yıllardır kan kaybettiriyor.
Hal böyleyken profesyonel liglerde takımı olmayan ya da alt liglerde tek takımla temsil edilen şehirlere büyük yatırımlarla statlar yapılıyorken, İzmir'de var olanların yok edilmesi kulüp yönetimlerinin de ellerini bağlıyor. Göztepe Stadı Lig'in ikinci yarısına yetişebilirse, Göztepe'nin kenti Süper Lig'de temsil edebilmesi adına bir şansı olabilir. Aksi halde üzülerek iddia ediyorum, Göztepe stadının açılışı gelecek yıla sarkarsa, Göztepe 1. Lig takımı olarak sahasının açılışını yapar. Altay ve Karşıyaka en çok mağdur olan takımlar. Ama Altay Alsancak Stadı'nın inşaatında en ufak umut verici gelişme yok. Allah bu kulüplerin yöneticilerine yardım etsin. Eşitliğin olmadığı bir düzende kulüplerinin başarısı için çaba gösteriyorlar.
Haftanın tek başarılı takımı Menemenspor. Bundan 3-5 yıl önce ismini Türkiye'de kimsenin bilmediği kulüp yapılan yatırım ve tesis hamleleriyle kenti üst liglerde temsil etme başarısına ulaştı. Kendi stadının olması hedeflerini yükseltmeye yetti. Hatta bu stat avantajı öylesine kendisine yaradı ki, 105 yıllık tarihe sahip olan rakibi Altay ile deplasmanda oynadığı maçı kendi stadında oynayarak ligde kendisi için hayati puanlara ulaşmayı başardı.
İzmir futbolunda hiçbir kulüp kaleci, defans, teknik adam, yönetim tartışmamalıyız. Hepimizin haykırması gereken tek şey statlarımızı istediğimiz gerçeği olmalıdır.