Bu köşedeki yazılarıma 31 Aralık 2018'de ara vermiştim. Su söz konusuolunca ve bazı gerçeklerin üzeri örtülmeye kalkışılınca yeniden yazmak şart oldu.

11 Ekim Cuma günü Haber Ekspres gazetesi "Suyumuzu 'akıllı' kullanalım" manşetiyle
çıktı.
Başarılı muhabir Halil Özcan'ın özel söyleşisinde; Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, İzmir'in suyuna ilişkin görüş ve önerilerini anlatmış. Dernek Başkanı Yıldız; İzmir'in kaynakları açısından kendi havzası dışından gelen suya bağımlı kentlerden biri olduğunu belirtiyor ve Gördes Barajı'ndan su getirilmesi macerasına değiniyor, sonra da ekliyor:"Gördes Barajı'nın parasını İzmirliler ödeyecek."

Çok büyük tehdit

Güzel bir söyleşi olmuş. İtirazım tespitler yapılırken, bir takım gerçeklerin atlanmış ya da gizlenmiş olmasına.
İzmir kendi havzasının dışından gelecek suya nasıl, neden muhtaç duruma düşürüldü? 100 küsur kilometre mesafedeki Gördes Barajı'ndan neden su getirilmeye kalkışılıyor? Bir türlü deliği kapatılamayan Gördes Barajı'nın maliyeti neden İzmirlilere yükletilmek isteniyor?
Neden mi? İzmir'in en önemli yüzeysel su havzasında Efemçukuru'ndaki altın madeni yüzünden. Bu köşenin okurları 1 Haziran 2011'den bu yana çalışan ve kapasitesini artıran Efemçukuru altın madeni işletmesinin yarattığı ağır metal kirliliğini, İzmir'in yaşamı için ne kadar büyük tehdit olduğunu bilirler. Ayrıca bu köşede defalarca yazıldı. Altın madeninin İzmir'e ödettiği bir başka bedel daha var. Bu maden yüzünden yaklaşık 200-300 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan Çamlı Barajı'nın yapılmasına izin verilmiyor. Çamlı Barajı yaptırılmadığından İzmir başka havzaların suyuna muhtaç.

Kocaoğlu anlatmalı

Aslında bu konuları önceki dönem Büyükeşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu anlatsa, ilk ağızdan İzmirliler duysa ne iyi olur. Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Çamlı Barajı'na karşılık Gördes Barajı'ndan su getirme teklifini, Kocaoğlu kendi tanımlaması ile anlatsa diyorum. Ne dersiniz sayın Başkan, artık konuşma vakti gelmedi mi! Konuşun da
İzmirliler gerçekleri öğrensin.
Son sözüm siz okurlara; birilerinin altın karları için, sularınız kirlenecek ve başka havzaların suyuna muhtaç kalacaksınız. Hiç alakanız olmayan Gördes Barajı'nın maliyetini de size yüklemek istiyorlar. Suskun kalmayın, su gibi olun.
Yeniden 'Su'yla merhaba...