İzmir’deki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına kortej halinde giderken gruplar arasında çıkan arbedenin ortasında kalıp yaralandığı ileri sürülen 54 yaşındaki İbrahim Kutluay, hastanede yaşamını yitirdi. Kalp krizinden öldüğü iddia edilen Kutluay’ın eşi Berrin Kutluay, "Eşim, haksızlığı değil haklılığı severdi. 'Bayram' diye evden gülerek çıktı, ama şimdi yok. Eğer öyle bir kavga eşimin ölümüne neden olduysa cezalandırılmaları için hukuki mücadele başlatacağım" dedi.

İki çocuk, bir torun sahibi, emekli işçi İbrahim Kutluay, dün Halkın Kurtuluşu Gazetesi temsilcileriyle birlikte korteje katılıp Gündoğdu Meydanı’ndaki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlaması için yürüyüşe geçti. İddiaya göre, Kutluay’ın içinde bulunduğu grup ile karşıt görüşteki başka bir grup arasında Pasaport İskelesi önünde tartışma çıktı. Tartışma büyünce gruptakiler arasında sopaların da kullanıldığı kavga çıktı. Bu sırada arbedenin ortasında sıkışıp fenalaşan Kutluay, arkadaşları tarafından götürüldüğü Alsancak Devlet Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından, kardiyoloji uzmanının görmesi gerektiği söylenerek taburcu edildi. Gittiği Bornova İlçesi’ndeki evinde göğüs ağrıları artan Kutluay, saat 20.00 sıralarında, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürüldü. Burada ailesine kalp krizi geçirdiği söylenen ve tedaviye alınan Kutluay, bugün, saat 11.15 sıralarında durumu ağırlaştı ve yaşamını yitirdi.

Olaya el koyan nöbetçi savcının talimatıyla kesin ölüm nedeninin belirlenip otopsi yapılması için Kutluay’ın cenazesi, İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırıldı. Kutluay’a, yarın otopsi yapılacağı bildirildi.

AİLESİ YASA BOĞULDU


Kutluay’ın ölüm haberi, belediyeden emekli eşi Berrin Kutluay’ı ve iki çocuğunu yasa boğdu. Evinde taziyeleri kabul eden Berrin Kutluay, "Belki söylenecek çok şey var ama eşimi kaybettim. Arkadaşlarının söylediğine göre, kortejin yürüyüşü sırasında bir takım kavga yaşanmış. Sopalar kullanılmış, darbeler alınmış. Kimisi de kafasından yaralanmış. Eşimin herhalde stresten tansiyonu düşmüş. Kaldırıldığı Alsancak Devlet Hastanesi’nde sıkıntı ve strese dayalı problem yaşadığı söylenmiş, kardiyoloji uzmanının görmesi gerektiği belirtilerek taburcu edilmiş. Eve gelip dinlenmek istedi. Daha sonra uyandığında göğsünü ovuşturuyordu. Hemen Ege Üniversitesi Hastanesi aciline götürdük. Kalp krizi geçirdiğini söylediler. Orada stresten tansiyonunun düştüğünü söylediler. Darp olayına bağlı olup olmadığı otopsi de belli olacak" dedi.

İbrahim Kutluay’ın her 1 Mayıs İşçi Bayramı’na katıldığını belirten Berrin Kutluay, "Benim de gelmemi istedi, ancak ayağımdaki problem nedeniyle gidemedim. 'Bayram' diye evden gülerek çıktı ama şimdi yok. Eşim, haksızlığı değil haklılığı severdi. Kamera görüntüleri de ortada. Eğer öyle bir kavga eşimin ölümüne neden olduysa cezalandırılmaları için hukuki mücadele başlatacağım" diye konuştu.

ARKADAŞLARINDAN TEPKİ

Halkın Kurtuluşu Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü H. Zuhal Göktepe, İzmir'deki 1 Mayıs kutlamalarında daha önceden hazırlıklı oldukları anlaşılan bir grubun çelik coplu, kalaslı saldırılarına uğradıklarını söyleyerek, "Saldırı sırasında devrim önderlerimiz Erdal Eren, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Yusuf Metin, İmran Aydın’ın fotoğrafları yırtarak, megafonlarımız kırarak, pankartlarımız ve flamalarımızı parçaladılar. 'Sizi alana sokmayacağız. Hepinizin tek tek fotoğraflarınızı çektik, hedefimizdesiniz' gibi tehditler savurup, küfürler ederek, Kantar Polis Karakolu’nun önünde konuşlanmış polislerin gözü önünde ve polislere 20 metre mesafede saldırıp kortejimizi ellerindeki çelik coplarla ve kalaslarla hedef seçtikleri arkadaşlarımızın canına kast ettiler. Birçok arkadaşımız darp edilirken üç arkadaşımız da hastanelik oldu" dedi.