Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla, Türkiye'nin her yerinden tatilcilerin akın ettiği Çeşme, Ramazan bayramını susuz geçirdi. Nüfusu 40 bin olan ve bu dönem için 200 bin turist ağırlamayı bekleyen Çeşme'ye 1 milyona yakın turistin gelmesi hesapları alt üst etti. Beklenilenin üzerindeki kapasite artışı nedeniyle ilçede altyapı sorunları yaşanırken, bayram boyunca vatandaşlara su verilemedi. Sürekli elektrik kesintileriyle uğraşan Çeşmeliler, bu kez de suların kesilmesiyle adeta çileden çıktı. Konutlarda, butik otellerde ve işyerlerinde suların kesilmesi beldede büyük bir krize neden olurken; tatilciler, duş alacak su bulamayınca duş alabilmek için 5 yıldızlı otellerin yolunu tuttu.

'Bu sorunu, ilk defa bu kadar fazla yaşadık'

Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkmasıyla birlikte, beklentinin üzerinde tatilcinin Çeşme'ye akın ettiğini ve bunun da su sıkıntısını doğurduğunu belirten Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, 'Bir anda 1 milyon kişiye yaklaşan nüfus dolayısıyla su yetmedi. Bu yüzden otellerde, evlerde, işyerlerinde su kesintileri oldu. Bundan dolayı da müşteriler otellerden çıkmak zorunda kaldı. Bu da otelleri zor durumda bıraktı. Bu konuda gerekli önerilerimiz ve uyarılarımızı ilettik. İZSU sanıyorum gerekli çalışmalara bugünden itibaren başlayacaktır. İstanbul-İzmir otobanıyla aradaki mesafenin 3,5 saate inmesinden sonra bu yoğunluk daha da artacağı için şimdiden bu önlemlerin alınması gerekiyor. Çeşme'de şu ana kadar su sıkıntısı pek olmamıştı. İlk kez bu kadar fazla yaşadık. Belediye yetkilileri ile görüştük. Bize bu konuyla ilgili gerekli önlemleri alacaklarını söylediler. Devletin bu konuda, özellikle yazları nüfusun 10 katı artan yerlere bu tür yardımları yapmasının şart olduğunu bir kez daha görmüş olduk' ifadelerini kullandı.

Kapasite hesaplanamadı

Daha çok yazlıkçılarda ve butik otellerde su sıkıntısının yaşadığını ifade eden ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı ve Çeşme Ilıca Otel Genel Müdürü Yakup Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: 40 bin nüfuslu bir şehre bu kadar yüklenildiğinde sonuç da ister istemez bu oldu. 40 binlik şehir 500 bin oldu. Şehri 500 bin kişiye göre hazırlarsanız böyle bir sorun kalmaz. Ama kapasite görülmediği, görülemediği için, bir rezervasyon sistemi olmadığı için nüfus 200 bin beklenirken, 500 bin oldu ve aksaklıklar oluştu. Bu durum aksaklıkların görülmesini de sağladı. Çeşme'nin altyapısının ileri ki 5 yılda, 1 milyon nüfusa göre projelendirilmesi gerekiyor. İstanbul-İzmir otoyolu da tamamlandıktan sonra Çeşme'nin nüfusu, ani ve beklenmedik nüfuslarla beraber önümüzdeki 5 yıl içinde kesinlikle 1 milyonu aşacaktır. Buna hazırlıklı olmalıyız. Bunun için olması gerekenleri yapmalı ve mazeret üretmemeliyiz. Her yıl bayramlarda yüzde 30-40 kapasite artıyor. Otoparkından, suyundan, elektriğinden, kanalizasyonundan, yol kavşaklarına kadar bütün altyapısı 1 milyon insanın hareket edeceği şekilde planlanırsa, en azından 10-15 sene Çeşme rahat eder. Bu planlamalar yapılmazsa, Çeşme'de yaşamak hem tatilciler, hem yazlıkçılar hem de turizmciler için işkence olur.

Ege, potansiyelinin üzerinde talep gördü

Çeşme'de yaşanan sıkıntının su altyapı ve dağıtım işini alan Fransız şirketinden kaynaklandığını belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, 'Şirket, altyapıya para vermeden bu işi bu zamana kadar götürdü. İşi bitince de maalesef oradaki altyapı sorunları ortaya çıkmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi de onları telafi etmeye çalışıyor. Türkiye tarihinde bu bayramdaki talebi, tüm Ege sahillerinden hiçbir yer bugüne kadar görmemişti. Bu bayramda herkes potansiyelinden çok yüksek bir taleple karşılaştı. Yerli turist müthiş bir şekilde Ege'ye akın etti. Bu potansiyelin bu kadar çok oluşu, sadece Çeşme'ye değil Edremit, Akçay, Dikili, Çandarlı, Foça'da da birtakım altyapı sıkıntıları ortaya çıkardı. Türkiye'nin geleceğini tasarımlamak zorunda olduğunu gördük. Özellikle İstanbul-İzmir otoyolunun 3,5 saate inecek olmasıyla birlikte, bu potansiyelin sadece bayramlarla sınırlı olmayacağı ve sürdürülebilir olacağı düşünüldüğünde altyapının da şimdiden hazırlanması gerekir' diye konuştu.