Dünya Hafıza Merkezi’nin düzenlediği Dünya Hafıza Yarışması, Kasım’da Antalya’da yapıldı. Yarışmaya katılan 20 ülkeden 89 yarışmacı arasından Ege Can Meriç birinci oldu. İzmirli Ege Can Meriç, 30 dakikada bilgisayarın rastgele seçtiği altı basamaklı yaklaşık 2 bin sayıyı hafızasına alarak, bir saatte 495’ini doğru hatırladı ve rekor kırdı.

EN SEVDİĞİ DERS, FEN BİLGİSİ

Eczacı Gökçen Meriç ile Ziraat Mühendisi Can Meriç’in iki çocuğundan biri olan Ege Can Meriç, okuma- yazma ve dört işlemi, emekli öğretmen olan anneannesinden öğrendi. İlköğretim dördüncü sınıfa kadar okuduğu Mordoğan’da, öğrencilerine aynı zamanda hafıza eğitimi de veren 30 yaşındaki Abdülmuttalip Akın ile tanıştı. 5 yaşından beri satranç oynayan Meriç’teki yeteneği keşfeden Akın, onu Türkiye şampiyonasına hazırladı. 8 Eylül’de Türkiye Şampiyonu olan Meriç, günde bir saatlik egzersizlerle dünya rekorunu da kırdı. Rakamları çok sevdiğini söyleyen Meriç, yarışmada zorlanmadığını, önümüzdeki yıl 2 bin rakam hedeflediğini söyledi. Sınıfta tüm problemleri ilk çözen Meriç’in en sevdiği ders ise fen bilgisi. Meriç, “Yarışmanın sonucu beni çok mutlu etti. Amacım tüm dallarda rekor kırmak. Büyüyünce ne olacağıma daha karar vermedim” dedi.

HER HARFİN BİZDE FONETİK BİR KARŞILIĞI VAR


Sınıf öğretmenliğinden istifa ederek, İzmir’in Balçova İlçesi’nde 'mega hafıza' okulu açan Abdülmuttalif Akın, 1994 yılında dünya şampiyonu olan Melik Safi Duyar’ın öğrencisi olduğunu, onun yöntemlerine yenilerini eklediğini anlattı. 100 öğrencili merkezde Meriç gibi 10 öğrencisi olduğunu vurgulayan Akın, 12 yaş altı çocuklarla özel olarak ilgilendiğini söyledi. Akın, hafıza eğitimlerinde egzersizlerle beynin sağ lobunu çalıştırdıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Rakamlar soyuttur, resmi yoktur. Biz bunu resimleştiriyoruz. 0-9 arası rakamların fonetik hafıza karşılığı vardır. O harf karşılıklarını biraraya getirerek, kelimeler üretiyoruz ve görsel bir yapı oluşturuyoruz. Bu sayede de beynin sağ lobu çalıştırılmış oluyor. Rakamlara karşılık gelen kelimelerle duygusal bir ilişki kuruyor. Beyin gücü o kadar kuvvetli ki bunu 0.1 saniye gibi kısa bir sürede yapıyor. Unutulmaz anılar vardır. Evlilik, doğum günleri ve kazalar o zamanlarda acı ya da mutlu anlar yaşandığı için işin içinde duygu olduğu için unutulmazlar. Hafıza geliştirirken işin içine duygu da katıyoruz. Çünkü duygu da hipokampusu devreye sokuyor. Hipokampus, kortekse giden bilgilerin kayıt yapılmasına karar veren bölümdür. Korteksi kontrol etmesini öğrenmek gerekiyor. Bunun için de hipokampus duygularla çalışıyor. Hafıza yöntemlerinde öğrendiğimiz duyguları kontrol etme ve beynin sağ lobunu çalıştırmadır.”