İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Kaynaklar Meydanı'nda bulunan yaklaşık 1000 yaşındaki anıt çınar ağacına 'profesyonel' koruma sağlamak için Ocak ayında ihale yapmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda meydandaki anıt çınar ile birlikte toplam 6 ağaç, bakım ve onarım restorasyonu yapılarak korunacak.  
İzmirlilerin yaklaşık 10 asırdır gölgesinde serinlediği ve Kaynaklar'ın simgesi durumundaki anıt çınar ağacı ile diğer çınarların bakım ve onarım restorasyonu kapsamında öncelikle ağacın çürük kısımları temizlenecek. Restorasyon çalışması yapılacak ve ağaçların köklerine suyun daha iyi gidebilmesi sağlanacak. Ağaçlardaki çalışmanın tamamlanmasının ardından meydanda yeni bir düzenleme gerçekleştirilecek.  
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun köy ziyaretleri esnasında yapılan bu çalışmadan dolayı çok mutlu olduklarını söyleyerek teşekkür eden Kaynaklar Merkez Mahallesi Muhtarı Erhan Şen, "Meydandaki 1000 yıllık anıt çınarımız ile diğer çınar ağaçlarımız Büyükşehir sayesinde kurtulacak" dedi. 

Tescilli anıt çınar
Kaynaklar Merkez Mahallesi Meydanı'nda bulunan 30 metre boy ve 4 metre çapındaki anıt çınar ağacının (Kunduracı Çınarı-Platanus orientalis) yaşının 1000'e yakın olduğu biliniyor. Ağaç, Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü İzmir Baş Mühendisliği tarafından Eylül 1994 yılında tescillenmişti.
Kaynaklar Merkez Mahalle Muhtarlığı'nın dilekçesi üzerine İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan karar gereğince; İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Belediyesi, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, İzmir Orman İşletme Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi uzanmalarından bir komisyon oluşturuldu.  Komisyon,  ağaçlar üzerinde yaptığı inceleme sonucunda rapor hazırlayarak ağaçlara bakım ve onarım yapılmasına karar verdi.