Sakız Adası yakınlarında yakalanan 28 kaçağı, Türkiye karasuları Çeşme açıklarına getiren Yunan sahil güvenlik ekiplerinin, bu kişileri tekrar bindirdikleri lastik botun motorunu parçaladıktan sonra Türk Sahil Güvenliğin telefonunu verip deniz ortasında ölüme terkettikleri ortaya çıktı.

Artan yasadışı geçişlere karşı 24 saat boyunca sorumluluk bölgelerinde devriye görevi yapan Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı ekipleri, Çeşe açıklarında içerisinde kaçakların bulunduğu botu tespit etti. Bu bölgeye giden ekipler, lastik bot üzerindeki Suriye, Mali, Fildişi, Irak, Eritre ve Kamerun uyraklı 28 kaçağı kurtardı. Olayın ardından göçmenlerin anlattıkları ise, Yunan sahil güvenlik ekiplerince nasıl ölüme terk edildiklerini ortaya koydu.

Sakız Adası açıklarına kadar giden kaçakların burada yakanlanınca, Yunan Sahil Güvenlik botuna alındığı öğrenildi. Daha sonra Türkiye karasularına geçip Çeşme açıklarına kadar gelen Yunan güvenlik kuvvetlerinin, kaçakları tekrar üzerindeki motoru parçaladıkları lastik bota bindirdikleri, Türk Sahil Güvenlik'in telefonunu verip denizin ortasında bıraktıkları tespit edildi.

JANDARMAYLA ORTAK OPERASYON DÜZENLENDİ

İzmir'in Dikili İlçesi Garip Adası üzerinde kendilerini almaya gelecek göçmen kaçakçılarını bekleyen 19 Suriye uyruklu kaçağı kurtaran Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı ekipleri, Bodrum Turgutreis açıklarında da, fiber tekne içerisinde Suriye uyruklu 8 kaçak ile yanlarındaki Türk göçmen kaçakçısı yakalandı. Bu kişinin verdiği bilgiler doğrultusunda Jandarma ekiplerinin başlattığı operasyonda ise, göçmen kaçakçılığı şebekesi üyesi 9 kişi daha gözaltına alındı. Yine Bodrum Adaboğazı bölgesindeki Görecek Adası üzerinde Suriye uyruklu 24 kaçağı kurtaran ekipler, Aydın'ın Didim İlçesi, Tekağaç Burnu açıklarında da, Suriye, Mali ve Eritre uyruklu toplam 26 kaçak da kurtarıldı.

YAKALANAN KAÇAK SAYISI HIZLA ARTIYOR

Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı ekiplerinin, bölgelerindeki yoğun denetimlerinin ardından yakalanan kaçak sayısında da önemli artış meydana geldi. 2013 yılı içerisinde toplam 6937 kaçak kurtarıldı, 71 göçmen kaçakçısı da yakalandı. Ancak 2014 yılının ilk 11 aylık döneminde bu rakam, 12 bin 426'e çıktı. Yine 65 göçmen kaçakçısı yakalandı.