Sistem sayesinde hastaya ulaşma süresi kısalacak, ambulanslarda yapılan çalışmalar merkezden izlenerek anında müdahale edilmesine imkan sağlanacak.

Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin bakanlık tarafından başarılı olarak yürütüldüğünü dile getiren İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan sistemin tanıtımını birlikte yaptı. Pilot uygulama olarak ilk kez İzmir'in seçildiğini belirten Vali Kıraç, kısa sürede Sağlık Bakanlığı tarafından diğer illerde de yaygınlaştırılacağını söyledi. Vali Kıraç; sistemin dünyada az sayıdaki ülkede ve farklı şekillerde kullanıldığını belirterek "Ancak yerli bir firma tarafından hazırlanan yazılım ile ülkemize
göre uyarlanmıştır" dedi.

Sistemin İzmir'de şu anda 85 ambulansın tamamında kullanılır durumda olduğuna dikkat çeken Vali Kıraç, hastaya ulaşma süresini kısaltacak, ambulanslarda yapılan tüm çalışmaların merkezden izlenerek anında müdahale edilmesine imkan sağlayacağını açıkladı. 112 ambulanslarıyla Komuta Kontrol Merkezi arasında tam entegrasyon sağlandığını ifade eden Vali Kıraç; şöyle konuştu: "112 numaralı telefon ile merkeze ulaşan hasta ve adres bilgileri ambulanslardaki el bilgisayarlarına bir tuşla saniyeler içinde aktarılabiliyor. Yine bilgisayarlardaki harita ve konum bilgileri ile navigasyon sistemi çalıştırılarak ambulanslar verilen adrese sesli ve görüntülü komutlarla yönlendiriliyor. Ambulansların hareket saati, hastaya ve hastaneye ulaşma saatlerinin anında merkezdeki bilgisayarlara bu cihazlar aracılığıyla aktarılıyor ve hastaya yapılan tıbbi uygulamalarında el bilgisayarındaki ilgili bölümlere doldurularak merkeze bildiriliyor."


HASTANE HASTANE GEZME DÖNEMİ SONA ERDİ

Sistemin maliyetinin 52 bin TL olduğunu açıklayan Vali Kıraç, İzmir'de özel hastanelerin de içinde bulunduğu toplam 50 hastanede sistem sayesinde hastane bilgilerinin anında izlendiğini belirten Vali Kıraç; "Ambulans ekibi hangi hastanede, hangi serviste kaç yatak olduğu, kaç boş kuvöz bulunduğu bilgilerini anında görecek. Böylece hastane hastane gezilmeyecek" dedi.

Vali Kıraç ayrıca, İzmir'de 112 Acil Servisine günde 17 bin çağrı geldiğini ancak ortalama 400'ünün gerçek vaka olduğunu söyleyerek konu hakkında vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.

112 Acil Sağlık Hizmetlerinden Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu da açıklamasında acil çağrıların kısa sürede ambulanslara aktarılacağına ve telsiz ile telefon yoğunluğunun azalacağını söyledi. Sofuoğlu; "Sistem sayesinde ambulanslar adreslere daha kısa sürede varabilecek.Ambulans hareketleri de anında kayda geçirilecek ve hasta bilgilerinin dijital ortamda merkeze ulaştırılacak" dedi.

Basın toplantısının ardından Vali Cahit Kıraç'tan isminin Çiğdem S. (33) olduğunu söyleyen bayan, eşinin işsiz olduğunu, barınacak bir evleri olmadığı için 15 günlük bebeğiyle sokakta kaldıklarını söyleyerek yardım istedi. Vali Kıraç da aileye yardım edilmesi talimatı verdi.