İzmir Liman İşletmesi'ni yönelik operasyon kapmasında Eski Bakan Binali Yıldırım'ın bacanağı C.H., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu arada gündüz saatlerinde 7. Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkarılan 14 şüpheli hakkında tutuklama kararı verildi. C.H. ise UYAP sisteminin kapandığı saat 17.00'den sonra adliyeye sevk edildi. C.H., kurallar gereği başka bir nöbetçi mahkemeye çıkarıldı. Nöbetçi mahkeme C.H.'yi tutuksuz yargılamak üzere serbest bıraktı.

İzmir Liman İşletmesi'ne yönelik operasyonda eski Bakan Binali Yıldırım'ın Bacanağı C.H.'nin nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasının ardından Avukatı Ahmet Lütfi Akkuş, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Avukat Akkuş şunları söyledi: "İzmir merkezli yapılan operasyonda müvekkilim C.H., 'çete üyesi olmak' 'rüşvet almak' suçları savıyla hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Yakalanan ve gözaltına alınan sanıklar bugün mahkeme huzuruna çıkarıldı. Bunlardan 14'ü tutuklandı. C.H.'de tutuklanmak üzere mahkemeye sevk edildi. Fakat mahkeme tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi. Yaklaşık 20 gündür Türkiye'de ilginç bir süreç yaşıyoruz. İnsan haklarının, hayatını gizliliğinin tamamen göz ardı edildiği çok ilginç bir süreçten geçiyoruz. Bu süreci C.H.'de sonuna kadar iliklerinde hissedecek kadar yaşadı. Aslında burada yapılmak istenen şey, operasyonun zamanlaması göz önüne alındığında C.H.'nin geçerek yakınlarına bir ders vermekti belkide. Hukukun herkese lazım olduğunu ve hukukun oynamaması gereken devletin temeli olduğunu düşünüyorum."

GÖRÜNTÜLERİ DEĞERLENDİRDİ


C.H.'nin basında yer alan görüntüleri hakkında açıklama yapan Akkuş, "Şimdi dosya hakkında gizlilik kararı var. Gizlilik kararı olan bir dosyada, görüntüleri, belgeleri ve fotoğrafları basına nasıl servis edildiği konusunda ben gerek soruşturmayı yapan Cumhuriyet Savcılığı ve adli kolluk hakkında hem HSYK'ya, Adalet Bakanlığı ile hem de İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundum. Hakikaten merak-ı mucip bir şey. Son üç dört gündür. C.H.'nin videolarıyla yatıp kalkıyoruz. Çok yakında dosya hakkında gizlilik kararı kalkacaktır. Orada sizlerde göreceksiniz, suç unsuru taşımayan şeyler. Görüşmeler bunlar kaydedilmiş ve acımasız bir şekilde basına servis edilmiştir. İnşallah hiç kimse hakkında böyle bir şey olmasını dilemiyoruz" dedi.

GEÇ TESLİM OLMASININ NEDENİ; 'HASTAYDI'


Hakkındaki gözaltı kararına rağmen bulunamayan C.H.'nin hasta olması nedeniyle geç teslim olduğunu belirten Akkuş şunları kaydetti: "7 Ocak günü yakalama kararı uygulamak üzere evine gelindiğinde kendisi Sivas'ta idi. Bir arkadaşının dostunun rahatsızlığı için orada bulunuyormuş. Yakalama kararını görünce gribal enfeksiyon geçiriyor, 'bunu da atlatayım gideyim' diyerek bana danıştı. Biz dün kendisiyle anlaştık. Akşam arabaya bindik sabah buraya geldik. Teslim oldu. Suçlamayla ilgili verdiğimiz ifadede, öncelikle internetten gördüğünüz gibi C.H. hakkında çıkar amaçlı suç örgütü faaliyeti içerisinde 'rüşvet almak', 'rüşvete aracılık etmek' ve 'ihaleye fesat karıştırmak' suçlamaları yöneltilmişti. Halbuki bugün ifadesini verdiğinde mahkemeye sevk maddesi sadece rüşvete aracılık etmek şekline bürünmüştü. Böyle bir şeyinde baki olmadığı zaten çıplak gözle bugün verdiği ifadenin bile incelenmesi suretiyle anlaşılabilecektir. Bu bağlamda dava açılacak. Seyredecek ve göreceğiz. Buradan tekrar söylüyorum. Soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmesi gerçekten büyük bir suç. Bunun C.H.'den başka kimsenin yaşamamasını temenli ediyorum."

UYAP SİSTEMİ KAPANINCA NÖBETÇİ MAHKEME


C.H.'nin diğer şüpheliler gibi 7. Sulh Ceza Mahkemesi yerine nöbetçi mahkemeye çıkartılmasını ise Avukat Ahmet Lütfi Akkuş, "Bunun nedeni sadece ve sadece emniyette alınan ifade ve raporun sonucunda buraya gelinmesi ve UYAP sisteminin kapanmasıdır" diye açıkladı.

BACANAĞIN SERBEST KALMASINA TEPKİ

Mahkemece tutuklanan 14 şüpheli, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından cezaevine sevk edildi. Kendilerini bekleyen minibüse bindirilmek üzere adliyeden çıkartılan 14 şüpheliyi yakınları karşıladı. Minibüse bindirilen şüphelilere el sallayan ve gözyaşı döken yakınları, tutukluları adliyeden uğurladı. Tutuklananların yakınlarının, C.H.'nin serbest bırakılmasına tepki gösterdiği görüldü. 14 şüpheli, Buca Cezaevi'ne gönderildi.