İzmir Barosu avukatlarından Mehmet Emin Keleş, 8 Ekim 1996’da Balıkesir Ana Jet Üssü’nden kalkan F-16 uçağının Ege Denizi'nde Sakız Adası civarında eğitim uçuşu yaptığı sırada karşılaştığı Yunan jetlerinin attığı füze ile vurulduğunu iddia etti. Düşürülen uçaktan Pilot Yarbay Osman Çiçekli'nin ağır yaralı kurtulduğunu, diğer pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın ise şehit olduğunu hatırlatan Keleş, olayın kamuoyuna 'it dalaşı' şeklinde yansıtıldığını, uçağın düşürüldüğüne ilişkin iddiaların ilk kez 2003 yılında Yunanistan'daki bir dergide sonra Türkiye'deki büyük gazetelerde yer aldığını söyledi. İddialar üzerine aile adına 2003 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduklarını dile getiren Mehmet Emin Keleş, "AİHM’e gitmek için önce iç hukuk yolunun tükenmesi gerekiyor. Ancak biz Yunanistan aleyhine yaptığımız başvuruda iç hukukun etkili olmayacağı kanısındaydık. 6 yıl geçmiş, ihmal edilmişti. 2009 yılında AİHM de iç hukukun tüketilmediğinden bahisle kabul edilemezlik kararı verdi. Karar düzeltmesi talebinde bulunduk ancak henüz bununla ilgili bir yanıt bizlere ulaşmadı" dedi.

BAŞVURUYU POSTAYLA GÖNDERECEK

Bu sürede zaman aşımını dikkate aldıklarını dile getiren avukat Keleş, "Atina Başsavcılığına bir başvuru yaparak olayla ilgili soruşturma yapılıp yapılmadığını, yapıldıysa ne sonuç alındığını, yapılmadıysa suçluların cezalandırılmasını istedik. Yunan jetinin pilotu Thomas Grivas ve eğer emir verildiyse Yunan Genelkurmay Başkanlığı'nın soruşturmaya dahil edilmesini haklarında kamu davası açılmasını istedik, ayrıca 650 bin euroluk tazminat talebinde de bulunduk. Bununla ilgili başvurumuzu posta yoluyla hem Yunan Konsolosluğu’na hem de Atina Başsavcılığı’na gönderiyoruz" dedi. Başvurusundan nasıl bir sonuç beklediği sorulan avukat Keleş, "Ortada savaş hali yokken bir ölüm var. Bir pilotumuz öldürülmüş. Uçak nasıl düşmüş bunlar önemli. Ayrıca gündemde enkazın çıkartılması da var. O enkaz en büyük delil ve çıkarılmasıyla her şey ortaya çıkacak" dedi.

Avukat Keleş, pilot Nail Erdoğan'ın şehit olduğu tarihte 7 yaşında olan kızı Evrim'in, bugün 24 yaşında olduğunu belirterek, "Aradan 17 yıl geçmiş baba hasreti var. Ölmüş olsa bile bir mezarının olması başına gitmesi, dua etmesi kızın en büyük arzusudur" dedi.