Buna göre 20 bine yakın özel araba sahibi veya ortağı, bunları kullanmak yerine İZBAN’ı tercih ediyor. Böylelikle trafik sıkışıklığı ve yakıt sarfiyatı azalırken çevre kirliliğinin önlenmesine de yardımcı olunuyor.

İzmir’in özellikle kuzey bölgesini merkeze bağlayan Altınyol’daki trafik rahatlaması İZBAN’ın bu özelliğine bağlanırken en önemli delili olarak da istasyonlar önündeki otoparkların devamlı dolu olması gösteriliyor. Özellikle Mavişehir ve Aliağa istasyonları önündeki otoparklarda yer bulmakta zorlanılıyor. Ankete katılan özel araba sahiplerinin yüzde 55’i haftada bir, yüzde 20’si iki üç, yüzde 21’i ise dört beş gün İZBAN’ın tercih ettiklerini belirtti.

Diğer yandan İZBAN’ın 30 Ağustos 2010’da yolculu ön işletmeye başlamasından kısa bir süre sonra özellikle Çiğli ve Aliağa organize sanayi bölgelerindeki işyerleri de personel servislerini devredışı bıraktı. Çalışanlarına toplu taşıma kartları dağıtan işyerlerinin İZBAN’ın sağladığı kolaylığa dayalı bu uygulaması da yine kuzey bölgesindeki karayolu taşıt trafiğinin önemli ölçüde azalmasını sağladı.