İzmir’in en renkli fuarlarından birisi olan “Ayakkabı Yaz 37’inci İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı” düzenlenen tören ile açıldı. 11 – 14 Aralık 2014 tarihleri arasında açık kalacak fuar, Türkiye ayakkabı üretiminin önde gelen firmalarını İzmir’de buluşturdu. Sektörün bu sezon için gerçekleştirdiği en büyük etkinlik olan Ayakkabı Yaz Fuarı’na, Türkiye toplam ayakkabı üretiminin yüzde 40’ını karşılayan İzmirli ayakkabıcıların yanı sıra; Ankara, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Manisa,  Konya, Trabzon’dan da firmalar katıldı. Fuarın açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve sektör temsilcileri katıldı. 

 
İzmir fuarcılığı büyüyecek

Kentte görev yapan belediye başkanlarının, Ulu Önder Atatürk'ten aldıkları talimat doğrultusunda İzmir fuarcılığını geliştirmeyi görev olarak kabul ettiklerini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, mermer ve gelinlik fuarlarını örnek verdiği konuşmasında şunları söyledi:

“Gaziemir’deki yeni fuar kompleksi ile birlikte amacımız İzmir fuarcılığını kat be kat büyütmek. Gelinlik fuarına nasıl ivme kazandırdıysak, ayakkabı fuarına  da ivme kazandırmamak için hiçbir haklı nedenimiz yok. Sizlerle birlikte  el ele verdiğimizde, 3 - 4 yıl içinde bu sektörü ciddi anlamda ayağa kaldırır, uluslararası boyuta taşırız.   Biz hazırız. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı İZFAŞ kuruluşunun buna gücü de var, imkanı da var.”

 
Yerli malı teşvik edilmeli

Türkiye'deki ayakkabı sektörünü zora sokan Uzakdoğu kaynaklı ithal ayakkabı konusuna da değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, Hükümet tarafından ayakkabı sektörünün desteklenmesi için getirilen verginin çok önemli bir karar olduğunu söyleyerek, “Verilen destek çok önemli. Sektör adına teşekkür ediyoruz. Artık bundan sonra iş bize kaldı. Yerli malı kullanma bilincini eskisi gibi ilkokulardan,  ailelerden,  evlerden başlayarak tekrar kentin gündemine getirilmeliyiz. İşsizlik en büyük sorunumuz. Yerli üretimi destekleyecek bir sıçrama yapmamızın vakti geldi. O yüzden biz kendi ilimizde, ülkemizde yerli malının, sanayinin önemini bilmeli, tüketmeli ve talebi artırmalıyız. Firmaları büyüterek onlara ihracat yapacak, dünyayı dolaşacak gücü yerli malı kullanarak vermek, diğer bir deyişle palazlandırmak zorundayız” dedi.

 
Yeni fuar, yeni dönem

Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Şevket Cihan, bu yıl ayakkabı fuarının Kültürpark'ta düzenlenen son fuar olduğunu belirterek, artık İzmir olarak Avrupa standartlarında fuar alanına kavuştuklarını ve Eylül 2015'de yeni fuar alanında uluslararası bir ayakkabı fuarı düzenleyeceklerini söyledi. Cihan, kan kaybeden ayakkabı fuarının yeni fuar alanı ile birlikte yeniden canlanacağını vurgulayarak, “Başkanımız Aziz Kocaoğlu'nun yeni fuar alanını devreye sokma heyecanı içinde biz de heyecana kapıldık ve bu fuarı uluslararası boyuta taşıdık. Yeni ismimiz, yeni logomuz ‘SHOEXPO’ olacak. Avrupa standartlarında fuar yapmak için çalışıyoruz. Yeni fuar alanında yeni bir ayakkabı fuarı dönemi başlatıyoruz. Mart ve Eylül aylarında yapacağımız bu fuarlar, Türkiye'de ayakkabı anlayışını kökünden değiştirecek. Ayakkabı sektörünün gelişmesine katkılarından dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na ve İZFAŞ'a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 
İşsizliğe çözüm yerli üretimin desteklenmesi

İzmir Ayakkabıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ata ise İzmir'de ayakkabı imalatının önde gelen sektörlerden biri olduğunu belirterek ithal ayakkabılardan dolayı sektörün zarar gördüğünü vurguladı. Suriyeli işçi ve ithal ayakkabı konusunun çözülmesi ile birlikte sektördeki işsizlik sorununun azalacağını vurgulayan Ata, destek verilmesi halinde 2015 yılının ‘ayakkabının altın yılı’ olacağını söyledi. Yalçın Ata, biri sonraki ayakkabı fuarını Türkiye'nin en büyük yeni fuar alanında yapacaklarını ve bu fuarın hem katılımcı hem de ziyaretçi olarak son yılların en iyi fuarlarından biri olacağını belirtti.

 
En renkli fuar

37’inci Ayakkabı Fuarı’na, toplam 121 firma katılıyor. Fuara Türkiye’nin her yerinden ayrıca, Azerbaycan, Bulgaristan, Cezayir, Filistin, İsrail ve Yunanistan'dan alım heyetlerinin gelmesi bekleniyor. 14 Aralık tarihine kadar açık olacak olan fuar sadece profesyonel ziyaretçiye ve alım heyetlerine hitap ediyor.

İzmir Uluslararası Fuar Alanı 2 No’lu holde, 11 bin metrekare alan üzerinde organize edilen Ayakkabı Yaz Fuarı’nda; 2015 yılının ayakkabı, çanta yaz modelleri sergileniyor. Fuar’da erkek-kadın, çocuk ayakkabı modelleri, spor ayakkabı modelleri, terlik, çanta, bavul, cüzdan ve kemer tasarımları yer alıyor. Fuar, 10.00–19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Vitrinlerden önce 2015 yaz modellerinin sergilendiği Ayakkabı Yaz Fuarı, İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş. (İZFAŞ) tarafından İzmir Ayakkabıcılar Odası, Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD) ve İzmir Ayakkabıcılar Derneği (İZADER) işbirliğinde düzenleniyor.

 
Hollywood starlarının tercihi “yemeni” de bu fuarda

Fuarda yer alan “yemeniler” büyük ilgi gördü. Gaziantepli Yemenici Hayri Usta tarafından üretilen rengarenk yemeniler, Truva filminde Brad Pitt tarafından giyilmiş ve Nisan'da vizyona giren 300 Spartalı 2 filmi ile Harry Potter filmlerinde kullanılmıştı.