Avrupa çapındaki en büyük bağımsız bölgeler ağı statüsündeki Avrupa Bölgeler Meclisi'nin 2016 Genel Toplantısı, İzmir'de başladı. Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde yarın son bulacak toplantının ana teması 'Sürdürülebilir Hareketlilik: Yepyeni Bir Dünya' olarak belirlendi.

35 ülkenin üye olduğu Avrupa Bölgeler Meclisi'nin bu 3 günlük toplantısında çalışma gruplarının oluşturulacağı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sürdürülebilir ulaşım çalışmalarına ilişkin inceleme gezileri düzenleneceği bildirildi.
Hilton Oteli'nde gerçekleşen toplantı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Kocaoğlu, toplantıda kentteki ulaşım projeleri ve devam eden yatırımlarla ilgili önemli bilgiler verdi. 'Sürdürülebilir kentsel gelişme' için ilk sırayı ulaşıma verdiklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, İzmir'in 'yaşam kalitesini devamlı olarak geliştiren yaşanabilir bir kent' olduğunu vurguladı.

Öncelikler listesinin başında ulaşım var

İzmir'in sürdürülebilir kalkınmayı yakalamış bir kent olabilmesi için ciddi çaba gösterdiklerini ve önemli adımlar attıklarını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: 'İzmir'in yerel yönetimi olarak, sürdürülebilir bir kentsel gelişmeyi yakalayabilmek için, olanaklarımız dahilinde öncelikler listesi oluşturduk. İlk sıraya da ulaşımı yerleştirdik. Kent içi ulaşımda fosil yakıt tüketimini en aza indirebilmek için raylı sistem yatırımlarına büyük ağırlık veriyoruz. Şimdiden 130 kilometreyi bulduk bile. Kentin iki yakasında iki ayrı tramvay hattı için geceli gündüzlü çalışıyoruz. Toplu ulaşımdaki lastik tekerlek yükünü minimum düzeye indirmek istiyoruz. Avrupa'nın en büyük elektrikli otobüs filosunu İzmir'de kuruyoruz. 15 yeni gemimiz de çevreci özelliklere sahip. Kademe kademe uygulamaya aldığımız 'Akıllı Trafik Sistemi' sayesinde kavşaklarda bekleme süreleri azalacak. Böylece bir yandan hava kirliliğini azaltırken, yakıtta da ciddi tasarruf sağlamış olacağız. Kentiçindeki bisiklet kullanımını ciddi biçimde artırdık. 2020 yılına kadar sera gazı emisyonunu yüzde 20 azaltma sözümüzün arkasındayız' diye konuştu.

Daha yaşanabilir bir dünya için

Avrupa Bölgeler Meclisi Başkanı Hande Özsan Bozatlı, İzmir'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 'İstanbul gibi büyük bir metropolden geliyorum. İzmir'e geldiğimiz andan itibaren kafamın dinlendiğini hissettim. Bizlere çok güzel bir program sağladınız' dedi.
Bozatlı yabancı konuklara hitaben de, 'Kendi coğrafyamızdaki karmaşık duruma rağmen buraya geldiniz çok teşekkür ediyorum' diye seslendi.


Karbon emisyonunda 19 bin ton azalma olacak

Törende bir sunum gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Buğra Gökçe, belediyenin ulaşım politikası ve ulaşım yatırımları hakkında bilgi verdi. İzmir'in diğer kentlere göre nüfusla kıyaslandığı zaman, kent merkezindeki raylı sistem yoğunluğunun daha fazla olduğuna dikkat çeken Gökçe, yeni alınan gemiler ve araba vapurları sayesinde İzmir'in karbon emisyonunun azaldığına dikkat çekti. Buğra Gökçe, Konak ve Karşıyaka tramvaylarının hizmete girmesi ile birlikte, motorlu araçlardan kaynaklanan karbondioksit salımlarında yıllık 19.272 ton azalma olacağını da sözlerine ekledi.
Avrupa Bölgeler Meclisi 2016 toplantısında, 'Alternatif ulaşım, işbirlikçi çözümler, talep gören ulaşım sistemleri', 'Sağlık, demografi değişim, e-toplum' konulu çalışmalar gerçekleştirilecek. Ayrıca, 'Intermodal Ulaşım & Sürdürülebilir Hareketlilik' başlıklı iki inceleme gezisi, İZBAN ve metro atölyeleri inceleme gezisi yapılacak. 'Kültürel Miras' sunumu ve aynı başlıklı bir inceleme gezisi gerçekleştirilecek. Kırsal kalkınmayı geliştirme- Yarımada İzmir projesi temalı bir sunum, fırsat eşitliği konulu bir sunum da yapılacak.