İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, İzmir 2’nci İdare Mahkemesi’nin ticari araçlara takılan kameralara ilişkin iptal kararı üzerine açıklama yaptı. Anık, bir grubun bu yargı kararı üzerine hem şahsını hem de Oda’yı yıpratma amacıyla karalama kampanyası başlattığına dikkat çekti. Anık, “Basın kuruluşlarına gönderilen bültenler ve sosyal medya mesajları ile kamera uygulaması sadece taksilere yönelikmiş ve bizim bir dayatmamızmış gibi gösterilmek isteniyor. Kamuoyu ve esnafımız yanıltılmaya çalışılıyor. Oysa gerçekler çok farklı” dedi.
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, İçişleri Bakanlığı’nın 25.10.2017 tarihli genelgesi ile taksi, minibüs ve servis araçlarına kamera takılmasının zorunlu tutulduğunu dile getirdi. Anık şunları söyledi:

14 kişilik komisyonun kararı

“Esnafımıza mali yük getirmesi ve taksiye binenleri tedirgin edebileceği düşüncesiyle ilk başta İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak itiraz ettik. Bakanlık’tan ülkemizin içinde bulunduğu koşullar ve güvenlik gerekçeleri nedeniyle kesinlikle takılacağı yönünde yanıt geldi. Bunun üzerine İzmir UKOME bünyesinde çalışma başlatıldı. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü, Ticaret Odası, Esnaf Birliği, Servisçiler Odası ve bizim de yer aldığımız 14 kişilik komisyon çalışma gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin internet sayfasından da ilan edildi. Gerekli yeterliliği sağlayan 2 firma kameraları takmaya başladı. Bu süreçte çeşitli davalar açıldı, tamamı geri çevrildi. İzmir 2’nci İdare Mahkemesi ise özel hayata müdahale gerekçesiyle iptal kararı verdi. Bakanlığın oluşan belirsizliği ortadan kaldırmak amacıyla harekete geçtiği, yeni bir yasal düzenleme gerçekleştirileceği, yargı kararına da itiraz edileceği belirtiliyor.”

Kamera hayatın bir parçası

Aynı zamanda Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Celil Anık, madalyonun diğer yüzüne de işaret etti. Anık, kameraların can ve mal güvenliği açısından önemine kısa sürede tanıklık ettiklerini vurguladı, “Üç ayda 23 olay kameralar sayesinde aydınlatıldı. Günümüzde asayiş olaylarının büyük bölümü güvenlik kameraları sayesinde neticeye ulaştırılıyor. Kameralar hayatımızın parçası haline geldi. Bunların da bilinmesi lazım. Esnafımız tüm bunların ve oynanan kirli oyunun farkında” diye konuştu.